S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Rozdíl mezi kávou a espressem

17.02.2020

Rozdíl mezi kávou a espressem

Jaký je rozdíl mezi kávou a espressem?

Některé otázky mohou vypadat trapně. Ano, jste milovníkem kávy, ale možná jste se naučili termín, než plně pochopíte význam, který je za ním. Neexistuje
žádná újma, a my jsme tady, abychom vám řekli, že na kávu nejsou žádné trapné otázky.

Jaký je tedy rozdíl mezi kávou a espressem?

Jaký je rozdíl mezi kávou a espressem?
Počkej, není to káva Espresso?
Ano, protože káva je tekutina extrahovaná z fazole, ne přípravek. Dobrou šálku espressa můžete získat specifickou přípravou kávových zrn Robusta nebo
Arabica
.

Přemýšlejte o všech různých způsobech přípravy kávy. K dispozici je francouzská lisovaná káva , zalijeme kávu, kávovar na varnou desku a další. Takže
všechno espresso je káva, ale ne všechna káva je espresso.

Espresso není jiné kávové boby, ačkoli pražírny mohou mít zvláštní postup pro zrnkové kávy, které se stanou espressem. Ve skutečnosti mohou pražírny kávy raději
používat vysoce kvalitní robusta fazole, aby přidaly další kop kofeinu.

 

Craft Coffee: A Manual: Vaření lepší kávy doma

Velký rozdíl mezi kávou a espressem
Když to přijde na to, příprava espressa je to, co ho opravdu odlišuje. Jiné způsoby vřípravy kávy vyžadují čas, protože se spoléhají na pomalé filtrování
horké vody přes váš hrnek. To znamená několik minut mezi vámi a čerstvým šálkem kávy.

Espresso stroje natlakují a střílejí téměř vroucí vodu přes jemně mleté kávy. Tato metoda poskytuje komplexní, aromatickou a kofeinovou náplň kávy za méně
než 30 sekund.

Samozřejmě nepotřebujete ozdobný stroj. Pouze to usnadňuje a zpřesňuje přípravu. Takže vám nic nebrání učit se,
jak vyrobit espresso bez espressa. Nezapomeňte, že to pro vás znamená práci navíc!

 

Pákou stroje na espreso jediné zaručené kvaltní espresso . Tlak není jen základním kamenem rychlého protlačení kávy, ale také pomáhá rozvinout cremu a
rozptýlit bohaté kávové oleje do finálního espressa.

Filtrovaná káva se spoléhá na gravitaci, aby pohnula vodou přes filtr a vytvořila váš šálek kávy. Pokud používáte hrnec Moka nebo dokonce francouzský lis ,
skutečný tlak aplikovaný na vodu a kávu je zanedbatelný při měření v atmosférických barech.

Mnoho strojů na přípravu espressa je standardně nastaveno na 9 barů, což odpovídá zhruba 130 librám na čtvereční palec.

Je to tuna tlaku a vysvětluje, proč espresso dělá tak silné tak rychle.

 

Po tlaku je velikost kávové sedliny prvořadá. Obecně doporučujeme čerstvé, středně pražené kávy.Zrnková káva při vaření kávy pomocí kapajícího filtru.

 

Při pravidelném vaření se hrubší sedlina dostávajá do rovnováhy mezi uvolňováním chutných kávových příchutí, aniž by došlo k plýtvání nebo rozpuštění
částic - příliš velké nasycení v mletí způsobuje, že káva je horkější .

Ale espresso je jiné. Vlastnosti kávového koláče, také nazývaného kávové lůžko , určují, jak dobře je espresso extrahováno. Menší mletí vystavuje větší
povrchovou plochu fazolí vodě. To znamená efektivnější přípravu kávy během procesu krátké infuze.

 

Samozřejmě důvody, které jsou příliš malé, které mohou uvařit nebo zpomalit vaření . Je to proto, že kávové lůžko bobtná, když je vystaveno vodě, díky tlaku
a nerozpustným sacharidům na bázi cukru, které se během pečení vyvíjejí.

 

 

Crema
Tato příjemná pěna je primárním vizuálním indikátorem dobře extrahovaného espressa. Když je do kávy vytlačena tlaková voda, předpokládá se několik reakcí :

 

Jemnější kávové oleje se mísí s horkou vodou.
Expozice tlaku odplyní fazole, což znamená, že oxid uhličitý zachycený v procesu pražení uniká.
Bikarbonátové ionty ve vodě podléhají chemické reakci od náhlého vystavení a vyvíjení pH kávového koláče.
Náhlá změna z vysokotlakého prostředí (stroj) na nízkotlaké prostředí (pohár) umožňuje oxidu uhličitému prorazit stěny buněčné espressa a bublinu.
Všechny tyto síly se spojí a vytvoří horní vrstvu výtlaku espressa. Obecně lze říci, že crema může vydržet asi 40 minut ... za předpokladu, že váš výtlak
trvá tak dlouho. Koneckonců, espresso je italština pro vyjádření , protože v tomto espressu bylo vyrobeno za výslovným účelem, abyste jej pili co
nejrychleji.

Espresso
Když se dělá správně, skutečné espresso bude mít cremu a bude mít jedinečnou, bohatou chuť , sametovou chuť v ústech a aromatickou vůni. Kratší doba
expozice vody
čerpá méně kyseliny než jiné způsoby přípravy kávy, přičemž si stále udržuje 60% až 70% kofeinu v konečném šálku.

Takže i když vaření espressa trvá jen 30 sekund, stále poskytuje značné množství kofeinu. Tento proces také zachovává těkavější a aromatičtější kávové oleje,
které nenajdete ve svém pravidelném šálku kávy.

 

Je Espresso špatné pro vás?
Krátká odpověď zní ne. Espresso, stejně jako černá káva, má ve skutečnosti mnohem více zdravotních výhod než nevýhod. Na velmi základní úrovni má espresso
vysoký obsah antioxidantů a nízký obsah kalorií, což přináší některé docela zřejmé výhody.

Navíc bylo prokázáno, že espresso zlepšuje dlouhodobou paměť , koncentraci a náladu. Studie rovněž naznačují, že espresso může snížit riziko mrtvice a
cukrovky 2. typu. Někteří lidé navíc používají espresso ke zvýšení výkonu cvičení. Je tedy bezpečné říci, že tento nápoj přesně nezničuje zdraví lidí.
Odkat kvalitní kávy? pražírna kávy z okolí.

Jedním z největších a nejviditelnějších výhod espressa je však vlastně to, co je považováno za jeho největší nevýhodu: kofein. Zatímco kofein je zodpovědný
za velmi vyhledávanou energetickou podporu, ve skutečnosti existuje limit, kolik byste měli pít.

Kolik kofeinu je v záběru espressa?
Zatímco jen jedno dvojité espresso nebude mít vážný dopad na zdraví většiny lidí, příliš mnoho lidí z toho může mít problémy. Je známo, že kofein způsobuje
nespavost a zvyšuje příznaky úzkosti. Nadměrný kofein může navíc vést k vysokému krevnímu tlaku.

Na druhé straně má espresso ve skutečnosti pouze asi 60 mg kofeinu na jednu dávku, což je méně než 1/4 celkového doporučeného denního příjmu. Srovnejte to
s 95 mg na každých 8 oz kávy (většina lidí pije 12 oz), ve skutečnosti se vám dostává méně než ranní překapavaná káva.

 

Jak pít Espresso
Začněme objednáním espressa. Pokud v místním obchodě požádáte o espresso, je pravděpodobné, že vám bude ve výchozím nastavení doručen dvojité espresso
nebo doppio. Některé obchody se však zeptají, zda chcete jednolůžkový nebo dvojitý. Pokud je to jediná káva, kterou dnes pijete, jděte na dvojnásobek.

. Pravděpodobně bude také podávána s vodou. Pokud ne, je dobré sehnat nějakou. Účelem vody je očistit vaše tělo od chutného espressa, které se chystáte pít.

Teď jsme na cremě. Máte zde několik různých možností. Někteří lidé se rozhodnou vypít pěnovou pálku, aby se vyhnuli její kyselé chuti. Nicméně, jiní lidé se
rozhodnou jednoduše přimíchat to před pitím.

Když už mluvíme o míchání, měli byste to asi stejně udělat. Silnější sirupové kousky často klesají ke dnu, takže světlejší a jasnější chuti zůstanou nahoře. Proto, pokud chcete vyváženější pohár, dejte mu pěkný malý rozruch.

Nyní je čas pít! Největší věcí je, že to neberou jako ránu alkoholu. Místo toho tento nápoj popíjejte pomalu. Věnujte pozornost profilu chuti, vůni, pachuti
a ujistěte se, že ze zážitku vytěžíte maximum. Především se ujistěte, že vás baví.

Staňte se znalcem espressa
Pokud vás opravdu zajímá kultura a chutě espressa, nenahrazuje barista, který ví, co dělá. espresso je stejně umění jako věda, dokonce i u strojů, které
mohou přesně vyvíjet tlak na dokonale ohřátou vodu.

Skvělé espreso můžete dosáhnout doma, ale vždy je příjemné vědět, na co směřujete. Měli byste tedy navštívit místní kavárnu nebo zkušeného baristy a zažít
rozdíl, jaký procvičuje sládek espressa.
Pražírna kávy.

Řada kávových stylů spoléhá na přidání espressa . Většina z nich jsou Italové - což není žádným překvapením, protože je to místo zrození kávovaru.

Druhy espressa.
Kromě vašeho pravidelného dostání v kavárně se baristy během dvacátého století vyvinuly další, často kofeinované způsoby, jak si vychutnat espresso.
pokračování v dalším článku.
Kávu vždy nakupujte v lokální pražírně nejlépe středně praženou.
Pražírna Coffee Mondo

 

 

Rubriky blogu

KONTAKTY

Martin Navrátil Coffee Mondo, IČO: 07742631

Adresa: Dětmarovice 1360

PSČ: Dětmarovice 735 71

Email: kava-prazirna@seznam.cz

Telefon: 730150506

Y2MyYjUzYm