S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Nejoblíbenější kávová zrna

03.10.2019

Nejoblíbenější kávová zrna

8 nejoblíbenějších čerstvě pražených kávových zrn.

 

Pro mnoho lidí je káva nezbytnou součástí každodenního života užívaného jako lék k probuzení.

V posledních letech se však pražírny kávy nebo prémiové kávovary a spotřebitelé stále více zamilovávají do kávových zrn speciálních káv, která májí
neuvěřitelnou vnitřní chuť.

Chuť kávy je silně ovlivněna zemí původu, ze které pocházejí zrnková káva, a přestože vytvořené profily nemůžeme zobecnit, každý původ kávy obvykle nese
své jedinečné vlastnosti.

Jako jedna z pražíren kávy Vám chceme pomoci koupit kávová zrna v našem online obchodě, která nejlépe vyhovuje vašim preferencím chutí, a proto jsme se
rozhodli sestavit tuto příručku a vysvětlit některé rozdíly v profilech příchutí a dodavatelských řetězcích od každé oblasti. Kvalita a etika jsou jádrem
toho, co zde děláme, a doufáme, že vám tato příručka poskytne nahlédnutí do našich nákupních rozhodnutí a vztahů s našimi produkčními partnery.

Máme rádi komunitu vytvořenou při získávání, pražení a servírování kávy a rádi bychom od vás slyšeli jakékoli myšlenky, dotazy nebo postřehy. Doufáme, že
tím, že se ponoříte dál, odkud pocházejí vaše zrnkové kávy, a budete ještě více užívat s nově nalezeným respektem a porozuměním. Pokud byste k tomuto
článku chtěli něco přidat nebo navrhnout nové nápady na blog, dejte nám prosím vědět.

Takže bez dalšího povyku, tady je váš nejlepší zdroj pro pochopení kávy z celého světa.

 

Origin Coffee: Afrika

Místo narození kávy…

Široce přijímaná jako místo narození kávy, které lze proto připsat velmi globální povaze tohoto odvětví dnes.

Káva byla poprvé objevena v oblasti Kaffa na jihozápadě Etiopie, pravděpodobně tím, že se narodil kozlík jménem Kaldi, který si všiml, že se jeho kozy
chovaly velmi podivně po jídle třešní určitého stromu, a zjistil, co tam roste. Kaldi ochutnal třešně pro sebe a podělil se o ně se svými sousedy, kteří
všichni cítili podobné účinky a byli výrazně energičtější.

Toto podivné chování si všiml místní náboženský muž, který prohlásil třešně za práci ďábla a hodil je na oheň. Je jasné, že vzduch byl naplněn nebeskou vůní
pražících kávových zrn, ke kterým pak prohlásil třešně za Boží dílo!

Ať už jde o fikci nebo fikci, nelze pochybovat o neuvěřitelných pěstitelských podmínkách, které se vyskytují ve většině Afriky, což vedlo k tomu, že tento
kontinent dosáhl celosvětové slávy své produkce kávy - některé z nejlepších káv na světě jsou afrického původu a je široce argumentováno že kávy z
východní Afriky (Keňa, Rwanda, Tanzanie, Burundi, Etiopie a KDR) mají největší potenciál k vysokému skóre kvality.

Pro účely tohoto příspěvku se podíváme na speciální africké producentské země v Arabice. Níže uvedená tabulka zdůrazňuje rozdíly mezi Arabica a Robusta a
podrobnosti o tom, kde se oba druhy pěstují v Africe. Takže velkoobchodní pražírny nás to berou na vědomí.

 

Tato tabulka vlastně pomáhá vysvětlit trochu historie za některou z kávové kultury nalezené v dnešní společnosti. Například Pobřeží slonoviny bylo
francouzskou kolonií, a proto vyvážel většinu své kávy Robusta do Francie. Z tohoto důvodu je ve Francii preferován profil chuti, který upřednostňuje tmavě
pražené, hořké a čokoládové kávy.

Africké kávy jsou nejlépe známé pro své neuvěřitelně složité chuťové profily, které dodávají sladkosti a kyselosti mnoha směsím espressa a také vytvářejí
fantasticky rafinované jediny původu.

Jsou zdaleka nejlepším příkladem mnoha různých potenciálních příchutí, které se vyskytují u kávy, a mnoho z produkujících zemí má nejlepší podmínky pro
výrobu vysoce kvalitní kávy. Jsou také oblíbenými z nejlepších velkoobchodních pražíren kávy zejména kávy arbica.

Při pohledu na degustační kolo kávy mají africké kávy tendenci okupovat sekci květin a ovoce s příchutěmi od jasmínu po citron až po černý rybíz.

 

 

Sklizeň
Obecně řečeno, káva z Afriky se bude chovat na drobných plantážích, na rozdíl od velkých statků, které vlastní jeden zemědělec. Například v Keni je 60%
zemědělství dokončeno rodinami drobných vlastníků, kteří často nemají více než 2 hektary na výrobu kávy, což odpovídá 200–300 stromům. Toto množství půdy
vyprodukuje zhruba 1–2 pytle kávy, které obvykle nestačí na export do kupujících.

Pěstitelé se proto spojí do družstev, která jsou obecně pojmenována po mycí stanici nebo továrně, která zpracovává třešně dodávané drobnými zemědělci.
Zemědělec je poté zaplacen za dodanou kávu a dostane pobídky pro množství zralé kávy, která je přivedena do mycí stanice.

Stanice poté využije svého speciálně vyškoleného personálu ke zpracování kávy jednotným a jednotným způsobem, aby nakonec vyrobila kávu, která má
neuvěřitelnou hloubku chuti, kterou přináší tato plodina.

 

Většina kávy vyprodukované ve východní Africe bude ručně prát v kanálech a poté sušena na afrických vyvýšených postelích. Z tohoto důvodu mají tyto kávy
tendenci mít vyšší úroveň kyselosti a jsou neuvěřitelně „čisté“ v šálku se zřetelnými nuancemi chuti.

Etiopie je také dobře známým kávovým původem pro použití přírodního procesu spolu s praním k vytvoření vynikajících chuťových profilů, které je třeba
ochutnat. Etiopské přírodní kávy mají tendenci být téměř „Geisha“ jako ve formě s intenzivními květinovými tóny a vůněmi zralých jahod a borůvek.

Kávové ovoce
Pivovarnictví
Obvykle se kávu z Afriky nejlépe baví filtrovat a černě bez přidaného mléka nebo cukru. Tento přístup k vaření afrických káv byl vytvořen čistě proto,
aby co nejlépe předvedl složitost chuti, kterou lze nalézt, to však neznamená, že všechny africké kávy budou nejlépe používat tuto metodu. Pokud je káva
přirozeně plná, jako je například naše Rwanda Gihombo, je pravděpodobně vhodnější pro širší škálu pivovarských stylů a bude fungovat obzvláště dobře jako
espresso - vytváří bohatý a zasažený snímek s náznaky pomeranče.

Na druhou stranu, brzy vydaná Keňa Ragati Peaberry je dobrým příkladem kávy, která se nejlépe filtruje díky chuti černého rybízu, citronu a dokonce révy
rajské! Tyto jemné chutě jsou opravdu nejlépe zažívány prostřednictvím něčeho, jako je Chemex nebo Aeropress, který předvede vše, co dělá tuto kávu zvláštní.

 

Způsob, jakým si kávu vychutnáte, je opravdu na vás, ale pečlivě přemýšlejte o tom, zda je africká káva vhodná pro vaši chuť a preferenci vaření, protože
mohou ochutnat zvláštní, ne-li připravována správně.

Naše doporučení pro africké kávy, které v současné době máme na skladě, najdete na stránce produktu každé kávy. Pokud budete potřebovat další doporučení
nebo radu, pak nás prosím neváhejte kontaktovat a my vám rádi pomůžeme.

STŘEDNÍ AMERIKA
American Coffee Tree
Střední Amerika je region, který je s největší pravděpodobností zodpovědný za výrobu oblíbených piv mnoha lidí. Je to region dobře známý pro výrobu lahodně
vyvážených a hladkých nápojů, které jsou většinou milovány.

Příležitostně však trpěl pověstmi pro výrobu více komerčních, nespecializovaných šarží, o které se spoléhá, ​​že přidávají náznaky sladkosti mnoha komerčně
dostupným směsím.

Středoamerické kávy mají tendenci mít více charakteristických chutí, než ty z Brazílie a mnoho nízko pěstovaných kávorníků Robusta, které se dostanou do
tolika supermarketů a ulic. Jako region je také schopen produkovat kávu ve velkém měřítku a většina produkujících zemí má infrastrukturu a odborné znalosti,
aby mohla kávu čistě a důsledně zpracovávat.

Je to samozřejmě také neuvěřitelně krásný region s mnoha farmami, které mají přístup k dokonalým pěstitelským podmínkám pro výrobu mimořádně kvalitních káv.
V Coffee Mondo nakupujeme také kávy ze střední Ameriky a jsme hrdí na vztahy, které tam máme s našimi zemědělskými partnery.

Na konci 18. století káva dosáhla většiny Střední Ameriky, ale výroba se do poloviny 19. století opravdu nezačala, hlavně kvůli poklesu indigového průmyslu.

 

Mnoho zemí Střední Ameriky zažilo poněkud turbulentní cestu k produkci kávy v důsledku vnitřního sociálního konfliktu a politických nepokojů.

NIKARAGUA
Mnoho zkušených pěstitelů kávy uprchlo během let pod vládou Sandinisty koncem 70. až 90. let. Když se politická scéna změnila, tito zemědělci se vrátili a
krátce nato začala Nikaragua vyrábět velmi dobrou kávu.

Ničivé účinky hurikánu Mitch a dlouhá světová cenová krize kávy však vytvořily další obrovské překážky pro zemi, která může a nyní skutečně produkuje
některé velmi vyjímečné kávy.

EL SALVADOR
Káva prospívala v Salvádoru až do občanské války zasažené v 80. letech, která donutila mnoho farmářů opustit svou půdu a kávovníky, aby unikli konfliktu.
Přestože došlo k dramatickému poklesu produkce, který způsobil, že mnoho kupujících hledalo jinde, byl jeden pozitivní z války.

Během tohoto období mnoho dalších středoamerických producentských zemí provádělo výzkum odrůd s vyšším výnosem, odolných vůči chorobám, aby nahradily odrůdy
s nižším výnosem dědictví. El Salvador se podařilo uniknout tomuto procesu, a proto se držel svých fantastických bourbonských stromů, které jsou mnohem lepší
v šálku ve srovnání s kávami pěstovanými z odrůd, které prošly programem křížení.

Guatemala káva jednoho původu
GUATEMALA
Politické záležitosti nadále dominovaly po celé 20. století a vyvrcholily občanskou válkou v letech 1960 až 1996. Během této doby mnoho zemědělců opustilo
svou půdu kvůli konfliktu a Guatemalova produkce kávy klesla.

V současné době má země díky průmyslovému orgánu Anacafe, který se aktivně snaží propagovat mnoho regionálních rozdílů v guatemalské kávě, dobrou pověst a
podporuje řadu projektů, jejichž cílem je vytvoření udržitelnějšího a speciálně zaměřeného průmyslu.

MEXIKO
Katastrofa zasáhla v 80. letech 20. století v důsledku poklesu ceny ropy, který způsobil, že vláda změnila své politiky, což způsobilo pokles průmyslu a
rozpad Mexického kávového institutu. Zemědělci pak neměli přístup k úvěru a snažili se najít trh pro svou úrodu, upadli do dravých kupců kávy známých jako
„kojoti“, kteří by nakupovali nízko a prodávali vysoko.

Tento pokles také vedl k masivnímu poklesu kvality, což dalo zemi špatnou pověst při výrobě speciální kávy. V posledních letech vytvořili výrobci v oblastech
Oaxaca, Chiapas a Veracruz kolektivy, aby se pokusili převzít některé z rolí, které dříve vykonával mexický kávový institut, a byli úspěšní ve vytváření
přímých vztahů s kupujícími, kteří si cení kvality.

Střední Amerika je známá množstvím sopek a horských pásem, která jsou odpovědná za mnoho mikroklimatů, které v těchto produkčních zemích existují. Vysoká
nadmořská výška a úrodná sopečná půda spolu s pravidelnými srážkami a relativně dobře definovanými ročními obdobími vytvářejí ideální podmínky pro výrobu
velmi kvalitní kávy arabica.

Speciální kávová zrna.
Dodavatelský řetězec kávy ve Střední Americe
Na rozdíl od afrických producentských zemí má středoamerická káva tendenci být obhospodařována na velkých statcích, které byly po celou generaci ve stejné
rodině.

Obecně řečeno, káva se sklízí na farmě a potom se odvádí do externího mokrého mlýna ke zpracování. To je však velmi závislé na situaci v produkující zemi
a mnoho farem se postará o celý proces od začátku do konce.

V zemích, jako je El Salvador, kde je přítomnost těžkých gangů, je krádež kávy běžná a pro zemědělce je někdy bezpečnější ukládat třešně na farmě na rozdíl
od prané pergamenové kávy, která má vyšší hodnotu. Avšak nově vznikající regiony, jako je Chaletenango na severu, investují do distribuce odborných
znalostí o zpracování, aby umožnili drobným producentům získat za svou kávu vyšší cenu.

Vztahy
Jelikož máme tendenci pracovat se statky pro naše středoamerické kávy, máme jedinečnou příležitost spolupracovat s jednotlivými farmáři - seznamujeme se s
našimi partnery opravdu dobře a investujeme do nich a do jejich místních komunit.

 

 

Krása středoamerických káv je jejich univerzálnost, pokud jde o metody vaření. Kávy z těchto produkčních zemí mají tendenci mít výraznější tělo než africké
kávy s více zakulacenou kyselostí, díky čemuž se dobře hodí jak pro espresso, tak i pro filtrační kávy.

 

Pokud kupujete kávu jako dárek pro někoho, středoamerická káva je dobrou volbou, pokud si nejste jisti preferencí svého chuťového profilu nebo stylu vaření,
protože máte téměř vždy zaručenou shodu s kávami z El Salvador, Guatemaly, Mexika, Nikaragua, Kostarika nebo Panama.

Naše doporučení pro středoamerické kávy, které máme v současné době na skladě, najdete na stránce produktů každé kávy. Pokud budete potřebovat další
doporučení nebo radu, pak neváhejte kontaktovat (online nebo v naši pražírně kávy) a my vám rádi pomůžeme.

Jižní Amerika
Jižní Amerika je domovem největší země produkující kávu na světě - Brazílie. Jako takový se jedná o dobře známou oblast produkce kávy a má rozmanitou krajinu
a prostředí, které je ideální pro pěstování zrnkové kávy vysoké kvality.

Ale Jižní Amerika není jen o Brazílii, Kolumbie je největším producentem promyté kávy Arabiky na světě a má dobře řízené odvětví, které přispívá k širší
komunitě prostřednictvím výzkumu a vývoje kvality.

V Jižní Americe se objevují také nově vznikající země vyrábějící kávu, jako Bolívie a Ekvádor, které v minulosti neměly potřebnou infrastrukturu nebo řízení,
aby mohly založit úspěšný, na kvalitu zaměřený kávový průmysl. Nyní v těchto zemích vidíme více investic a těšíme se, až se na trh objeví různé profily a
procesy příchutí.

Jižní Amerika je také domovem And, nejdelšího kontinentálního pohoří na světě. Tento neuvěřitelný rozsah prochází Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Bolívie
, Chile a Argentina a nabízí tak rozmanitý terén zahrnující ledovce, sopky, louky a pastviny, poušť, jezera a lesy.

Andy jsou zodpovědné za mnoho rozmanitých mikroklimatů, které se vyskytují zejména v Kolumbii, díky čemuž je s touto kávou velmi atraktivní původ, protože
má schopnost sklízet téměř celý rok.

 

BRAZÍLIE - nejmocnější kávový producent na světě
Brazílie je nejvýznamnější a ekonomicky nejsilnější zemí Jižní Ameriky a je jednou z největších ekonomik světa. Plantáže se pokrývají asi 27 000 km2
(10 000 km2) země; z cca. šest miliard stromů, 74% jsou Arabica a 26% Robusta.

Státy Minas Gerais, São Paulo a Paraná jsou největšími producenty kvůli vhodné krajině, podnebí a bohaté půdě, i když produkce se převážně přesunula na
sever kvůli drsným mrazům v polovině sedmdesátých let v Parané, které zničily většinu kávy . Většina plantáží se sklízí v suchých měsících květen až červenec
a nová plodina má tendenci dorazit k nám mezi říjnem a lednem.

Obecně lze říci, že brazilské oblasti výroby kávy jsou relativně ploché a v průběhu sklizně došlo k zavedení mechanických sběračů a strojů, které nahrazují
sběrače.

Existují určité výhody, mezi něž patří to, že farmu o rozloze až 5 000 hektarů může provozovat jen 3 nebo 4 osoby, což výrazně snižuje mzdové náklady na
výrobu kávy v Brazílii. Z tohoto důvodu má brazilská káva tendenci být vybírána jako základ pro většinu komerčních kávových směsí, protože je ve srovnání s
jinými původy extrémně levná.

Mechanické sbírání však také znamená, že je nemožné vybrat pouze zralé červené třešně, které mají negativní dopad na kvalitu šarže, a má za následek silné
spoléhání se na proces třídění, aby se zajistilo odstranění všech nezralých bobů.

Ve společnosti Coffee Mondo jsme vybrali přírodní zpracovanou Uva kávu od společnosti Brasil santos jako základnu pro naši domácí směs Mondo espresso ,
espresso arabica a také směs s robustou. Vybrali jsme si to pro fantastické tělo a rovnováhu, které poskytuje, což pomáhá ukotvit směs, což nám umožňuje
přidávat složitější a charakterističtější kávu z Columbie, Ethiopie či Kostarky.

Santos je špičková farma, která v Brazílii vede cestu k udržitelnému a kvalitnímu zaměření na kávu. Nedávno získala ocenění za to, že je nejudržitelnější
bahenní farmou v Brazílii, což je vynikající úspěch, na který jsme nesmírně hrdí.

Vzhledem ke své velikosti Brazílie diktuje celosvětovou cenu kávy podle toho, kolik ročně produkuje. Nový komoditní trh v New Yorku byl vytvořen v roce 1989
s cílem poskytnout producentovi minimální cenu - tato cena je však zcela závislá na nabídce a poptávce, kam přichází Brazílie.

Pokud má Brazílie vlastnit nárazníkovou plodinu a produkovat více kávy, než svět skutečně potřebuje, může trh pro mnohé zemědělce z celého světa Skyfall
klesnout pod úroveň výrobních nákladů.

V Coffee Mondo, abychom se ujistili, že pracujeme eticky s nejlepším zájmem farmáře, se distancujeme od tohoto světového trhu, abychom zaplatili přímou cenu
přímo pěstiteli, která je založena na kvalitě a která zaručuje pokrytí nákladů souvisejících s Výrobou. Tímto způsobem často platíme až o 100% více než
Fairtrade a můžeme také pracovat s každou farmou nebo družstvem na individuálním základě, přičemž se ujistíme, že jedna velikost neodpovídá všem.

KOLUMBIE
Kolumbie je patrně jednou z nejznámějších producentských zemí na světě, částečně kvůli množství kávy, kterou produkuje, ale také kvůli těžkému a chytrému
marketingu, který investoval do své výroby kávy. Má se za to, že v Kolumbii se od roku 1700 pěstovala káva, ačkoli až na začátku 20. století se její
produkce začala pozoruhodně podílet na celkovém vývozu země padesáti procenty.

Kolumbie uznala význam kávy a v roce 1927 založila FNC (Federación Nacional de Cafeteros), neziskovou organizaci provozovanou producentskými členy, která
poskytuje technické rady, výzkum a marketing farmářům po celé zemi. V roce 1958 vytvořila FNC „Juan Valdez“, muškátového kávovaru s mušemi na koni,
který se stal tváří tohoto odvětví a objevil se v reklamních kampaních a na kávových sáčcích, které fungovaly jako značka pro loajální pijáky kávy,
do kterých se dá koupit.

Kolumbie je nyní po Brazílii a Vietnamu třetí největší zemí vyrábějící kávu na světě a je největším producentem myté kávy Arabica na světě.

Kolumbijská kávová zrna pocházející z ekologického původu
Čtěte více: COLOMBIA SUPREMO TENZA VALLEY - JEDNOTNÁ KÁVA PŮVODU

 

Kávy z Brazílie mají tendenci být vhodnější pro nápoje na bázi espressa kvůli jejich fantastickému tělu a rovnováze, mají také schopnost dobře kombinovat s
mlékem.

Kolumbijské kávy jsou naproti tomu univerzálnější díky vyšší úrovni kyselosti, díky čemuž jsou vhodné pro filtrační metody i espresso. Naše Kolumbie
Excelso funguje fantasticky prostřednictvím AeroPress a také espressa a je z tohoto důvodu skvělou dárkovou možností, protože bude pravděpodobně vyhovovat
téměř každé metodě vaření.

 

Káva z Asie je známá svým hladkým charakterem s dobrým tělem a nižší kyselostí. To je částečně způsobeno dominancí Robusta v této části světa, zejména ve
Vietnamu, který je druhým největším producentem kávy na světě.

Z tohoto důvodu nejsou asijské kávy často považovány za kávy jiného původu - ačkoli se to postupně mění, protože čím dál více specializovaných kupců hledá
v Asie své espresso směsi.

Vzestup Vietnamu a světová kávová krize
Trh s kávou je řízen globální burzou, která reguluje cenu na základě nabídky a poptávky. V roce 2000 se tento trh propadl - částečně kvůli nadnárodním
korporacím, které v té době dominovaly na trhu (Nestlé, Kraft, Folgers a Hill Bros) a prosazovaly tržní podíl zaměřením spíše na cenu než na kvalitu, ale
většinou kvůli k neuvěřitelnému růstu produkce kávy ve Vietnamu.

Za deset let se Vietnam stal z poměrně nevýznamné země produkující kávu a stal se druhým největším vývozcem kávy na světě. K největšímu nárůstu došlo během
5 let od roku 1995 do roku 2000, kdy se roční vývoz kávy z Vietnamu zvýšil ze 4 milionů sáčků na 14 milionů vaků.

Tento přebytek kávy v kombinaci s tlakem vyvíjeným na producenty z TNC způsobil, že se světový trh propadl na nejnižší úroveň. Abych to uvedl v perspektivě,
náklady spojené s výrobou pro zemědělce ve Střední Americe se odhadují na přibližně 1,75 $ / kg. V letech 2000 až 2006 proto chovatelé kávy pracovali v
systému, který jim nechal čelit horě dluhů a nemohl podporovat své rodiny.

„24. května 2001 zemřelo v arizonské poušti 14 mladých mexických imigrantů při pokusu o vstup do USA za prací. Z těch 14, kteří zemřeli, bylo šest
bankrotníků kávy ze státu Veracruz. Patřili mezi odhadované 300 000 producentů kávy v Mexiku, kteří byli nuceni opustit svou půdu při hledání práce.

Tato úmrtí - přímo spojená s kolapsem světových cen kávy - symbolizují zoufalství a pocit krize, se kterou se potýkají drobní zemědělci a pracovníci v
oblasti pěstování kávy v celém regionu a ve světě. “- Gerard Greenfield, 2002

Káva představuje téměř polovinu celkového čistého vývozu z producentských zemí v tropech, do roku 2001 ceny kávy klesly na nejnižší úroveň, která kdy
byla, celkově méně než jedna třetina úrovně z roku 1960. Tento pokles cen zasáhl více než 25 milionů domácností v zemích vyrábějících kávu a hluboce
ovlivnil hospodářskou udržitelnost zemí Latinské Ameriky, Asie a Afriky, které mají dnes stále potíže s přístupem k spravedlivým cenám.

Téměř veškerá produkce ve Vietnamu pochází ze stromů Robusta a vývoz se většinou zaměřuje na trh s rozpustnou (instantní kávou). Problémy kolem tohoto
trhu se týkají environmentální udržitelnosti, protože stále více společností trhá přírodní lesní rezervace ve prospěch komerčních kávových farem.

Existuje také obava v souvislosti s množstvím vody a hnojiv, která se používají s příliš intenzivním obděláváním půdy.

Speciální kávový průmysl má ve Vietnamu teprve odstartovat a infrastruktura je zaměřena výhradně na objem. Začínáme však s otázkou, která je jistě velmi
pozitivním vývojem jak pro Vietnam, tak pro globální udržitelnost životního prostředí.

SUMATRA
Káva z Sumatry je známá svou hlubokou čokoládovou chutí a intenzivním těžkým tělem a některé z nejlepších pocházejí ze severní oblasti Acehu. Průměrná
velikost farmy na Sumatře je malá, v celé zemi je jen jeden až pět hektarů a často se vyskytují různé odrůdy.

Tři roky jsme měli to potěšení z práce s družstvem Jagong, abychom dodali tento hit chuti tmavé čokolády do naší domácí espresso směsi Dark Arches.

Tuto kávu jsme vybrali pro její jednotnost a konzistenci - něco, co je v indonéských kávách velmi vzácné. Milujeme také váhu, kterou do směsi přidává,
což jí umožňuje plnit svůj účel práce s nápoji na bázi mléka.

Vesnice Jagong v Acehu byla založena v 80. letech minulého století v důsledku transmigračního programu, ve kterém byl Javanským lidem nabídnut pozemek na
Sumatře. Byl to pokus o snížení počtu obyvatel přeplněného ostrova Java a aby mohli začít svůj nový život, osadníci začali vyrábět kávu Arabica.

Jagong se nachází v centrální čtvrti Aceh jižně od hlavního města Acehu Takengonu a asi 35 km od jezera Tawar. Existuje 25 členů vesnického družstva Jagong,
kteří pěstují organický bourbon a P88 arabica vedle zelí, paprik a červené fazole na zemi, která je v průměru kolem jednoho hektaru.

Káva se zde vyrábí pomocí jedinečného procesu zvaného „Giling Basah“ - tato metoda přináší více těla a často i více charakteru, díky kterému jsou
Indonésané tak jedineční a rozpoznatelní s příchutěmi od hluboké čokolády po mandarinkové funk.

Nejdražší káva na světě - vrhá světlo na 'Kopi Luwak'
Káva Kopi Luwak, známá také jako káva / káva civet, je jednou z nejznámějších a nejdražších věcí na světě po svém objevení a prvním dovozu na Západ v roce
1991. a film „Seznam kbelíků“ - ale co to vlastně je?

Pravý indonéský Kopi Luwak se shromažďuje z trusu divokých zvířat, které se jmenují Luwak (obyčejná palma, Paraxorus Hermaphroditus). Palmová civet je
plachý, osamělý noční lesní živočich, který v noci volně loví nedaleké kávové plantáže - během sklizně je známo, že jedí zralé červené třešně.

Jelikož není schopna trávit semena třešně (káva), jednoduše je vysílá z trávicího traktu spolu se zbytkem trusu. Fazole jsou poté sbírány zemědělskými
pracovníky, kteří fazole čistí a umývají - má se za to, že tyto fazole Kopi Luwak získaly jedinečnou a vysoce cennou chuť z jejich průchodu trávicím
traktem Luwak a anální vůní žláz, které používají pro označení svého území.

Jak je možné, že káva zpracovaná z trusu zvířete dosáhla světové slávy?

První hodně fazolí Kopi Luwak přišlo do Velké Británie v roce 1991 a koupil je Taylors z Harrogate, který slyšel příběhy o této záhadné kávě. Společnost
si myslela, že by mohli dosáhnout nějakého tisku od místních novin, aby se dostali k tomuto zajímavému produktu. Káva rychle vytvořila národní titulky a
v důsledku toho vznikl mezinárodní průmysl založený na prodeji tohoto zvláštního fazole.

Je to komerčně životaschopné?

Bohužel, vzhledem k tomu, že je Divi, je Kopi Luwak velmi obtížné sbírat a udržovat konzistentní - nejednalo se tedy o komerčně životaschopnou plodinu a v
dnešní době většina kávy Luwak pochází z klecí z palmových civet, které jsou často chovány v otřesných podmínkách a kávových třešní krmených silou.

Je neuvěřitelné, že na celém světě stále existují kávové společnosti, které uvádějí na trh Kopi Luwaka v souladu s původním nepředvídatelným příběhem, který

zahrnuje zažívací návyky divokých zvířat - mnoho z nich tvrdí, že ročně se shromažďuje pouze 500 kilogramů, což je nedostatek, který odůvodňuje jeho
obrovskou maloobchodní cenu ( obvykle mezi 400 - 600 $, někdy i více).

Po expozici BBC v roce 2015 ztratilo toto odvětví část své dynamiky a mnoho maloobchodníků požadovalo důkaz, že to, co dělají, pochází od volně žijících
zvířat. Certifikace Utz také změnila standardy dobrých životních podmínek zvířat tak, aby upřesňovaly, že na farmě se nesmí chovat žádná zvířata v klecích,
pokud si majitel přeje zachovat své členství.

Jsou to malé triumfy, ale bohužel vidíme výkaly jiných zvířat, které se dostaly do titulků, přičemž poslední je „indonéská sloní káva“. Jedna věc, na
kterou můžeme doufat, je, že s větším důrazem na udržitelnost po celém světě budou zvířata chráněna před chamtivostí lidských bytostí!

Jak to vlastně chutná?

Q jsme klasifikovali vzorek kávy Kopi Luwak a skórovali to samé jako nízko jakostní středoamerické fazole - asi 77 ze 100. Byla tam velmi malá povaha nebo
zajímavá chuť a jediná věc, která se do kávy dostala zpracováním v tímto způsobem je sporná úroveň toxinů! Zákazníci společnosti Kopi Luwak si doslova
kupují svinstvo a bylo by mnohem lepší držet se kávy s etnicky specializovanou speciální třídou!


Indonéské kávy bývají nakupovány pro jejich těžší tělo a pocit v ústech, díky čemuž jsou vhodnější pro nápoje nebo filtry na bázi espressa, které umožňují
určité množství suspendovaných pevných látek v pivovaru, jako je kavárna nebo topeniště.

Obvykle dobře fungují také v mléce, ale existují určité původy, které si získaly jméno jako skvělé možnosti pro filtr jediného původu. Papua Nová Guinea
nyní vyrábí opravdu skvělou kávu, která je často plná mandarinky s nádechem červeného ovoce.

V současné době máme k dispozici naši domácí směs 'Dark Arches', která využívá Sumatra Jagong - naše doporučení pro vaření této kávy najdete zde. Pokud
budete potřebovat další doporučení nebo radu, pak nás prosím neváhejte vynechat a my vám rádi pomůžeme.

Kickstart středně tmavá pečená speciální kávová zrna čerstvě pražená

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YWMxNDBm