S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Jak udržet kávu čerstvou

21.08.2019

Nejlepší 7 tipů, jak udržet kávová zrna svěží
Jak uchovávat kávová zrna

Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě a skutečná zrnková káva jsou semena kávových rostlin. Semena se zpracují na kávová zrna, která se
následně praží v pražírně kávy, v mnoha druzích. Říká se, že nejlépe chutnající káva je ta, která je čerstvě pražená, mletá a vařená. Charakteristická chuť
kávy je způsobena procesem pražení.

Káva arabica

Abyste si mohli vychutnat nejlepší šálek kávy, musíte zajistit, že používáte pouze čerstvou kávu, protože káva je rychle se kazící komoditou. Kávová zrna
začínají ztrácet svěžest, jakmile jsou po upražení spotřebováný max. do 1 měsíce, a jakmile káva začne ztrácet svěžest, její přírodní vůně a chutě se
zmenšují. Je tedy samozřejmé, že čím lepší budete kávová zrna ukládat, tím lepší bude vaše káva.

Pokud si kávová zrna skladujete správným způsobem, mohou zůstat po dobu jednoho měsíce po upražení v pořádku. Mletá káva obvykle trvá 1 až 2 týdny po
pražení (ale i to je optimistické číslo).Namletá káva ztráci všechny přírodní vůně již 15 min, po namletí. Rozdíl je způsoben skutečností, že povrchová
plocha mleté ​​kávy je mnohem větší než plocha kávových zrn. To znamená, že mletá káva je citlivější na světlo, teplo, vlhkost a vzduch , což jsou 4 největší
nepřátelé čerstvé kávy .

Jedním ze způsobů, jak zajistit, že pijete pouze čerstvou kávu, je nákup v lokální pražírně kávy, kde praží kávu denně. Nepražené zelená káva může zůstat
čerstvá až 1 rok. Kávu si určitě můžete s trochou práce pražit doma. To však vyžaduje mnohem více úsilí a času ve srovnání s přípravou kávy z místní pražírny kávy .

7 nejlepších tipů pro skladování zrnkové kávy

Porozumět základům
Skladování a balení kávových zrn.
Je důležité porozumět základům, než se rozhodnete pro nejvhodnější způsob skladování zrnkové kávy. Měli byste však znát odpovědi na otázky, například jak
dlouho kávová zrna skutečně vydrží. Jednoduše řečeno, kávová zrna nenávidí 4 věci:

světlo
teplo
vlhkost
vzduch
Kyslík vede k oxidaci, což má za následek ztrátu vůní a éterických olejů, které nakonec způsobí, že vaše káva zůstane nečinná. Teplo a vlhkost výrazně
urychlují proces, stejně jako světlo, ale v menší míře. Chcete-li zajistit, aby vaše kávová zrna zůstala čerstvá, musíte udělat vše, co je v jejich silách,
aby se zabránilo těmto 4 věcem.

Pochopení životního cyklu pražených kávových zrn je velmi důležité. Při pražení jsou kávová zrna plná oxidu uhličitého. Kávová zrna obvykle produkují hodně
oxidu uhličitého v prvních několika dnech po pražení kávových zrn, po které budou plyn uvolňovat pomaleji.

 


Pokud uděláte chybu při používání kávových zrn, které mají stále vysoký obsah oxidu uhličitého, dostane se Vám vám kyselá a nepříjemná chut. Podobně,
pokud budete čekat příliš dlouho, fazole pravděpodobně zestárnou a váš nápoj bude chybět aroma. Můžete se také ocitnout s žluklou kávou.

Nejlepší čas k použití kávy je období od pár dnů nebo 1 týden po pražení, s malými odchylkami v závislosti na odrůdě zrn. Jakmile jsou kávová zrna upražená,
hodiny tikají, ale existují ještě další věci, které můžete udělat, abyste zajistili, že káva zůstane čerstvá po nejdelší možnou dobu.

 

Vyhněte se zmrazení zrn
Debata stále zlobí o tom, zda zmrazit kávová zrna, aby byla zachována jejich chuť a prodloužena jejich životnost. Jednoduchá odpověď je, že byste neměli.
Přemýšlejte o chlebu nebo rybách. “Tyto položky můžete samozřejmě zmrazit, ale zmrazený chléb nebo ryby se nikdy srovnávají s čerstvým chlebem nebo rybami. Přemýšlejte o kávě stejným způsobem. Rozmrazené kávové boby nejsou tak dobré jako čerstvé.

Je také důležité si uvědomit, že když zmrazíte kávová zrna, rozmrazíte je a otevřete nádobu, ve které je skladujete, aby se některé z nich odebraly, to vše
jsou příležitosti pro kondenzaci a vlhkost, k níž se vplíží, a již bylo diskutováno, proč tomu se musíte vyhnout. Káva má také schopnost absorbovat vůně
a chutě kolem ní.

Vyvarujte se vkládání fazolí do lednice
Ukládání kávy
Obecně se doporučuje zabránit zamrzání kávových zrn, ale je také důležité vyhnout se jejich vložení do ledničky. Pravděpodobně chápete, že pokud jde o kávová
zrna, je třeba se vyhnout teplu, takže by se mohlo zdát logické, že můžete prodloužit jejich život tím, že je vložíte do lednice. Skutečností však je, že
lednička není dostatečně chladná, aby se výrazně změnila.

Jedinou myšlenkou, která se pravděpodobně stane s kávovými zrnky v lednici, je to, že budou vystaveny ještě větší kondenzaci a vlhkosti, což znamená, že
jejich vložení do ledničky je pravděpodobně nejrychlejší způsob, jak je zkazit.

 


Je také pravděpodobné, že v chladničce uložíte další štiplavá jídla, jako je cibule nebo sýr. Zatímco cibule a sýr mohou být skvělou příchutí bramborových
lupínků, pro vaši kávu by to nebyla tak skvělá příchuť. Proto neskladujte kávová zrna v lednici.

Fazole si pečlivě uložte
Jedním z nejdůležitějších aspektů je, kde se vaše kávová zrna skutečně mají ukládat. Když se rozhodnete, kde je uložit, vždy mějte na paměti čtyři faktory
diskutované výše, tj. Teplo, vlhkost, světlo a vzduch.

Pokud plánujete skladování fazolí v blízkosti tepla, je třeba znovu promyslet. V opačném případě je pravděpodobné, že se zničíte kávu. Totéž platí o místech
v blízkosti radiátorů. Je vhodné najít lepší umístění úložiště.

 


Také byste se měli vyvarovat ponechání fazolí v blízkosti oken. Teplo a světlo ze slunce mohou snadno zničit chuť vašich kávových zrn. Je vhodné najít
chladné, zastíněné místo, které není vystaveno kolísání teploty pro uložení fazolí.

Ideální místo pro uložení kávových zrn je v temné skříni, kde jsou skryty před slunečním zářením a před parou a teplem sporáku. Pokud musíte fazole uložit
na pohled do kuchyně, musíte si vybrat správný kontejner.

Kontejner na kávu
Jak uchovávat kávová zrna
Tam, kde jsou fazole skladovány a v čem jsou uloženy, jsou dva z nejdůležitějších aspektů, pokud jde o udržení kávových zrn v nejlepších podmínkách po co
nejdelší dobu, proto je důležité myslet na dozy s uzávěry.

Při výběru správne dozy pro skladování fazolí musíte hledat určité atributy.

 


Za prvé - měl by být vyroben z nereaktivního materiálu. To znamená, že by nemělo dávat kávě žádné nežádoucí příchutě. Nejlepší jsou keramické, skleněné nebo
nereaktivní kovy.

Za druhé - doza, kterou vyberete, by měla být vzduchotěsný. Vzduch je jedním ze 4 smrtelných nepřátel, které mají kávová zrna, takže je důležité hledat
nádobu s vzduchotěsným víkem, aby se zajistilo, že vaše kávová zrna nikdy neztratí chuť díky kontaktu se vzduchem.

Za třetí - je důležité najít neprůhledný obal, který zajistí, že fazole jsou chráněny před světlem. Někteří lidé rádi vidí fazole a bylo by pokrytecké
neuznávat skutečnost, že pražená kávová zrna na desce je krásný pohled.

Zjistíte, že aroma zmizí o něco rychleji, než kdybyste je uložili v neprůhledném obalu. Je to však kompromis, který musíte přijmout. Nejlepší způsob, jak
zmírnit účinek, je nenechat nádobu na přímém slunečním světle a najít stinné místo pro fazole.

Použijte vzduchotěsný kávový box.
Pokud jste velmi vážní udržet kávová zrna co nejčerstvější, měli byste zvážit investování do speciálního vzduchotěsného kontejneru, jako je například Kávový
trezor Friis nebo Planetary Design Airscape , což je samozřejmě Amazon. Speciální kávové nádoby jsou navrženy tak, aby chránily kávu ve vzduchotěsném
nereaktivním prostředí a maximalizovaly tak její životnost.

Můžete dokonce jít o krok dále investováním do vakuového kanystru na kávu. Skvělá věc na vakuové nádobě je to, že vzduch je z vnitřku zcela odstraněn,
čímž chrání fazole před účinky kyslíku.

 


Někteří lidé však tvrdili, že by to mohlo být příliš mnoho a že to pro kávu není tak dobré. Někteří lidé zjistili, že zbavení vzduchu vyschne fazole a
vytáhne jejich přírodní oleje, čímž zničí jejich chuť.

Koupit zelené nebo surové kávové boby
Káva zpracovaná medem
Druhou možností je naučit se upéct si vlastní kávu a začít kupovat zelené fazolky, které nebyly praženy. Nepražené fazole si snadno uchová svou chuť až rok,
což vám dává šanci experimentovat s různými kávovými zrny a technikami pražení. Pokud tak učiníte, budete mít mnohem větší kontrolu nad jeho chutí, což vám umožní připravit si kávu přesně podle vašich představ. Ale ... ale jejich správné pečení je úplně jiný příběh (a blogový příspěvek).

Pražírna kávy

Závěrečné myšlenky
Zjistit, jak uchovávat vaše kávová zrna, aby byly čerstvé tak dlouho, jak je to možné, není raketová věda. Nákup správného množství kávy a její správné
skladování však povede k tomu, aby vám káva, která voní a chutná skvěle, vydala dlouhou cestu.

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MDgyMjRh