S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Nejlepší káva

27.02.2019

káva

Nejlepší kávová zrna roku 2019 - pražírna kávy 


Kvalita vašich kávových zrn může způsobit obrovský rozdíl v chuti a vůni vašeho ranního šálku kávy. Ale jak zjistíte, která zrnková káva je nejlepší?

Máme k dispozici seznam nejlepších kávových zrn, abyste se mohli pokusit, ale než se tam dostaneme, promluvme si o základních faktorech fazolí a o tom,
jak jsou měřeny, zařazovány a kategorizovány.

 

Typy kávy
Kávová zrna mají tři odrůdy:

Arabica - Také známé jako "dobrá věc", arabica zrna jsou vysoce kvalitní fazole, které jsou bohaté na chuť. Musí být pěstovány za zvláštních podmínek,
aby dosáhli svého maximálního potenciálu, a proto jsou tak cenné. Uvidíte, že mnoho značek popisují 100% káva arabica  na svých štítcích jako záruka
kvality.

Robusta - zrna Robusty jsou nižší kvality , pokud jde o chuť, ale také obsahují více kofeinu. Někteří lidé jsou ochotni provést kompromis, aby získali
levnější kávu. Kávu robusta  jsou také mnohem jednodušší kultivovat než arabica, takže jsou také levnější.

kávová zrna arabská
Arabica a robusta - Některé značky míchají jejich arabiku a kávu robusta. To se obvykle provádí pro zvýšení obsahu kofeinu v jejich kávě, aniž by byla
obětována její chuť. Možná byste rádi směs arabiky a robusty, pokud máte zájem najít toto vyvážení sami.V tomto případě nabížíme směs 70% arabica 30%
robusta.

Země původu
Jediný původ zrnkové kávy pochází z jedné konkrétní oblasti, jako je Columbia nebo Keňa. Zrna "sdruženého původu" mohou pocházet z mnoha různých míst.

Většina zemí, kde rostou kávová zrna, má vlastní mýty, které ji obklopují. Například brazilské pražené kávy jsou známé jako tmavé a těžké; Etiopská káva
je většinou sladší a plodnější. Pokud hledáte konkrétní chuťový profil, pravděpodobně budete chtít jít s jedním z původních zrn z vaší země.

Na druhou stranu, pokud se vám líbí jedinečné, komplikované příchutě, můžete upřednostňovat espresso směsi, které se budou mísit dohromady, aby se vytvořila
jedinečná chut pro dokonalé espresso. Jen se ujistěte, že si kupujete čerstvě praženou kávu a ne levné kávy ze supermarketu, kde kávy leží na skladě i rok.Pražírna kávy zaručuje čerstvou kávu.

 

Kyselost
Kyselost může ve světě kávy znamenat dvě různé věci. Pro laiky je to jen způsob, jak popisovat profil pražené kávy. Pro vědce se používá k popisu obsahu
kávy v pH.

Není nic špatného, ​​když pijete jemně kyselou kávu, pokud to vaše tělo zvládne. Ve skutečnosti si někteří lidé opravdu rádi oblíbili tuto kávou, aby
se probudili nebo aby se soustředily na jedinečnost chuti ,která je nejvíce poznat při střením pražení.

Na druhé straně, pokud trpíte bolesti hlavy, žaludku nebo zuby po požití vašeho ranního šálku kávy, možná budete chtít přejít na kávu s nízkou kyselostí.
Je to mnohem příjemnější na těle a nebude to poškozovat zubní sklovinu ani dráždit žaludek. Nezapomeňte, že měřítko pH jde zpět, takže nižší pH znamená
vyšší množství kyseliny. To znamená, že káva s nízkou kyselostí by měla skutečně vyšší úroveň pH než jiné značky.

 

Metoda přípravy kávy:

Existuje mnoho způsobů, jak připravit kávu, že budeme tu celé hodiny, kdybychom se pokoušeli všechny pokrýt. Zde jsou jen některé z nejběžnějších, které Vám
dávají představu o tom, jak si můžete zahrát s vaší zrnkovou kávou.

 

Metoda kapek - Tak to dělají běžné kávovary typu run-of-the-mill. Zahrnuje vkládání kávy do papírového filtru a nalévá se nad nimi teplou vodu.
Pokud pracujete s celými kávovými zrny, musíte je před jejich vložením do filtru nemlét.

Francouzský způsob - Francouzská příprava kávy zahrnuje "zatlačení" vaší kávy na dno nádoby namísto jejich filtrování tradičním způsobem. Zatímco můžete
použít jakýkoliv druh zrn, abyste vytvořili jedinečnou kávu, existují určité úrovně pražení a hrubosti mletí, které nejlépe fungují s francouzským
způsobem přípravy kávy , takže před zahájením experimentů budete chtít provést nějaký výzkum.Kde nakoupit kvalitní kávu? 

Většinou z lokální pražírny kávy

 

Organické versus neorganické kávy
Stojí to za to koupit bio kávová zrna ?

Krátká odpověď je spíše ne ,

Ale tady jsou fakty, pokud potřebujete trochu víc přesvědčit:

Organická káva neobsahuje žádné chemické pesticidy a hnojiva.To není pravda ,bez hnojiv by kávy nemohla vyrůst v dané kvalitě, nebo taky vůbec.
Jedná se o velký marketingový tahák ,jen aby lidé zaplatily za kávu více.Kvalita kávy je mezi organickou a neorganickou kávou pro běžného spotřebiletele
nerozeznatelná.Spíše zvažte jakou kávu hledáte, druh, aroma,

 

Upřednostňuješ něco sladkého nebo hořkého?

Hledáte kávu s ovocnými příchutěmi, nebo vůně oříšku či čokolády?

Máte rádi kyselé kávy nebo spíše silnější Italské stylu ?

 

Vše závisí na typu kávy, která se vám líbí, takže než začnete nakupovat ty nejlepší fazole na trhu, zeptejte se sami sebe, jak nejprve definujete
nejlepší kávu.Pozor na klanou informaci,že káva robusta je špatná. Káva robusta dáva kávě silnější kořeněnou chut.Obecně platí,že může být stejně špatná
káva arabica,tak robusta. Vše záleží jen na kvalitě kávy. Doporučuje se robusta v poměru 30% k arabica pro vyváženou chut.Neodsuzujte robustu ,zejména,
jesli máte rádi silnější kávy.

Pražírna Coffee Mondo 

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTQ3ZDU