S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Kvalitní espresso

27.11.2017

Kvalitní káva je základem pro dobré espresso. Káva espresso je tvořena buď z jednodruhové arabiky, nebo espresso směsi arabica a robusta. Každá káva s sobě ukrývá jedinečnou chut a je jen na pražíči, aby dostal z každého zrnka to nejlepší. I když si koupíte stejný druh kávy od různých pražíren, vždy bude výsledná chut rozdílná. 

Výslednou chuť kávy ovlivnuje mnoho faktorů jako např, druh pražícího stroje elektrický, nebe plynový, teplota pražení a také délka pražení. Stupeň pražení kávy je velmi důležitý abychom získáli perfektní espresso kvalitní zrnkové kávy.

Více o stupních pražení najdte zde.

Tak jak ovlivňují tyto faktory zrnkovou kávu při pražení, to samé se děje při přípravě kávy u Vás doma.

Při nákupu více druhů káv, musíme mít na mysli, že každá zrnková káva vyžaduje jiný stupeň nastavení mlýnku a také dávkování.

Jelikož kávy mají různorodou hustotu zrna je tomu také nutné přizpůsobit mletí. U domácích kávovaru by zrnková káva neměla být namleta příliš jemně, protože může nastat problém,že kávovar nedokáže kávu protlačit. V tom je zásadní rozdíl, mezi domácími kávovary a profesionálními, kde se káva mele hodně na jemno.

Každý kávovar by měl splňovat normu výtlaku 9 bar. problém u domácích kávovaru nastává v tom, že tyto kávovary máji tento výtlak pouze 2 sekundy zbytek kávy již nevytlačí správně. Další neméně důležitou věcí je délka průtoku kávy, ta by měla být okolo 25 sekund. Káva by neměla vytékat příliš rychle,což známe práve z domácích kávovaru.

Crema- pěna kávy nezáleží pouze na kvalitě kávovaru, ale taky na tom jak je káva upražená čím světlejší káva ,tím může mít kávovar problém udělat bohatou pěnu, proto by káva měla být alespoň středně pražena,tak aby měla vyváženou chut a a minimální kyselost. Pražená káva by měla být vždy čerstvě namleta.

Známka kyselosti je hodně subjektivní pohled na kávu. Každý z nás má jiné chutě a ne každému může daná káva vyhovovat. V naši pražírně se děláme kávu středně praženou s vyváženou chutí ,mírnou kyselostí. Průmerná dávka kávy jednoho espressa by měla být okolo 8g, ti co praží kávu hodně na světlo dopručují až 12g kávy.

Teplota kávy by nikdy neměla přesáhnout 90 stupňů celsia. Přeci jen pijeme kávu,abychom si vychutnali to nejlepší co se v kávě ukrývá a ne to zničili horkou vodou. Čerstvě pražená káva je jedinou zárukou kvality.

 

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MjE2Z