S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Káva Costa Rica

24.08.2020

Proč je Kostarická káva nejlepší?

Pražírna kávy Coffee Mondo

Pokud jste někdy byli v Kostarice, jedním z nejpamátnějších zážitků, se kterým se vracíte, je chuť kávy. Na druhou stranu, pokud jste nikdy nebyli v
Kostarice nebo jste nikdy nezkoušeli šálek kávy z Kostariky, jste v opravdové lahůdce. Tato malá, ale úžasná země produkuje jedny z nejlepších
a nejkvalitnějších arabických káv na světě.

Proč je Kostarická káva nejlepší? Je to způsobeno použitými odrůdami rostlin, oblastmi, ve kterých se káva pěstuje, a způsobem zpracování kávy po sklizni.
Všechny tyto faktory dohromady mají Kostarickou kávu trvale zařazenou mezi jedny z nejlepších na světě .

Čtěte dál a dozvíte se něco více o této zemi a o tom, zda káva, která produkuje, je něco, co byste měli zkusit, až budete příště potřebovat kávu.

Začátek kávy v Kostarice
Kostarika je známá několika věcmi; pohoří, dokonale kónické sopky, nedotčené pláže, rovníkové podnebí, hustá džungle a, co je nejdůležitější
(přinejmenším do světa kávy), sladká káva s svěží a zářivou kyselostí. Když se člověk kope do nového sáčku Kostariky, můžete si být jisti, že káva bude
sladká a bude mít vibrování čerstvého zeleného jablka.

 

Kromě toho, že je známá jako původ s vynikající kávou, má Kostarika v klobouku několik dalších prvenství, pokud jde o kávu. První; Kostarika již ve
dvacátých letech 20. století byla první středoamerickou zemí, která měla plně rozvinutý kávový průmysl.

Kávový průmysl v Kostarice vzkvétal a rychle rostl, díky čemuž byla káva jedním z hlavních zemědělských vývozů v zemi spolu s kakaem, cukrem a tabákem
(což káva rychle překonala).

To vše se stalo v relativně krátkém časovém období, vzhledem k tomu, že úroda byla do oblasti Západního údolí země přivedena teprve v roce 1779, s
první komerční produkcí v roce 1808 a následným prvním vývozem v roce 1820.

Rychlý růst kávového průmyslu zemí byl z velké části spojen s podporou a pobídkami zavedenými vládou Kostariky, která jasně viděla způsob, jak podpořit
nově nezávislé hospodářství kraje touto krásnou a lukrativní plodinou.

Káva arabica .

Kdybyste se podívali na mapu Kostariky a vyřadili jste všechny kavárny a rostoucí oblasti s malými červenými jehlami, skončilo by to s rozumně úhledným
shlukem špendlíků směrem do středu země - oba zeměpisná šířka a délka moudrá.

Zatímco v Kostarice je kolem osmi oblastí pěstování kávy, hlavní body zájmu a hlavní oblasti, z nichž většina kvalitní kávy pochází z Kostariky, jsou
regiony Tarrazu a West Valley.

Tyto oblasti jsou vysoké; v případě Tarrazu - až 2 000 metrů nad mořem, a západní údolí, mírně nižší při asi 1200 až 1900 mnm, přičemž obě oblasti plodin
rostou v sopečné půdě bohaté na živiny.

Dalšími šesti rostoucími regiony jsou Střední údolí, Brunca, Guanacaste, Tres Ríos, Turrialba a Orosi.

Tarrazú
Region Tarrazu je téměř stejně známý svými ohromujícími výhledy na kvetoucí kávové rostliny v bujném lese v vegetačním období, stejně jako ohromující kávou,
kterou produkuje po sklizni.

Káva arabica vycházející z oblasti Tarrazu v Kostarice často vykazují některé docela fantastické chuťové profily, někde v sousedství květinových,
vanilkových, kakaových, pomerančových, nugátových a karamelových tónů v šálku.

Káva, která se zde vyrábí, je považována za nejlepší v zemi a pro některé za nejlepší kávu na světě.

V vegetačním období, které je také obdobím mokré v Terrazu, je v regionu přibližně 10 000 lidí. V období sklizně, která se shoduje se suchým obdobím, se
počet obyvatel zhruba ztrojnásobí.

Částečně kvůli chladnému a vlhkému klimatu, které způsobuje méně než ideální podmínky pro sušení kávy, mnoho mlýnů v této oblasti vyrábí umyté kávové
nápoje a mechanickými sušárnami, spíše než pomocí přírodních metod nebo metod zpracování medu.

Západní centrální údolí
Západní centrální údolí, nejzápadnější pěstitelská oblast v Kostarice, produkuje kolem dvaceti pěti procent celkové kávy v zemi. Kávové plodiny pěstované
zde se obvykle dělají v nadmořské výšce než Tarrazu - mezi 1200 a 1700 m nm.

Odtud pochází mnoho přírodních a medem zpracovaných káv, i když mnozí výrobci zde také zpracovávají umytou kávu. Může být lákavé předpokládat, že protože
nadmořská výška kávy pěstované v západním údolí je nižší než Tarrazu, mají kávové třešně nižší kvalitu.

A přestože to v některých případech může být pravda, nejedná se o bezpečné prohlášení - v tomto regionu je v posledních letech domovem velmi vysokého
procenta vítězů Kostariky.

V šálku lze obvykle očekávat cokoli od čokolády a medu, až po ovoce kmene, jako je broskev a meruňka, a v případě přírodně zpracované kávy i tropické ovoce,
jako je grepfruit a ananas.

Centrální údolí
Ležíme jen východně od pěstitelské oblasti západního údolí, ne překvapivě v centrální vysočině, máme centrální údolí. Káva arabica pěstovaná v Central Valley
tvoří asi 15% produkce kávy v celé zemi.

Rostoucí nadmořská výška zde leží mezi 1000 a 1200 metrů nad mořem, přičemž káva roste v tropické sopečné půdě, která rostlinám poskytuje vysokou úroveň
živin.

Brunca
Brunca je nejjižnější oblast produkce kávy v Kostarice. Je třetím největším producentem kávy v zemi a zaostává těsně za západním údolím a tvoří 20% národní
produkce kávy.
Pražírna kávy

Většina káv pěstovaných v Brunce se obvykle provádí v nadmořských výškách 800 - 1200mas, o něco nižší než v Terrazu a v Západním údolí. Zatímco zde jsou
běžné nižší nadmořské výšky, v této oblasti jsou farmy, kde roste káva, mnohem vyšší, blíže k 1700mas.

Zrnková káva pocházející z dolních a středních oblastí Brunky má často velmi měkký chuťový profil, zatímco káva ve vyšších polohách, jako je Pérez Zeledón
ve výšce 1700 m, má v šálku složitější pomerančové a jasmínové tóny.

Guanacaste
Pěstitelská oblast Guanacaste je primárně tvořena mnoha malými výrobci roztroušenými po poměrně velké ploše. Kvůli vysokým teplotám se kávy v oblasti
Guanacaste pěstují ve stínu různých lesních stromů.

Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce od 600 do 13 000 liber. Částečně kvůli teplému klimatu oblasti jsou zde vyráběná kávová zrna při pečení docela měkká,
což je činí méně žádoucí.

Kávy z oblasti Guanacaste se vyznačují zřejmými hořkými a slanými tóny.

Tres Ríos
San Jose, jen pár kilometrů od hlavního města země, seděl na svazích sopky Irazú, leží v nádherné rostoucí oblasti Tres Ríos. Tres Ríos je geograficky
jednou z nejmenších pěstitelských oblastí v kraji. Díky malé velikosti je klima a půda v tomto regionu z farmy na farmu stejná.

Kávy, které se zde pěstují, se vyrábějí ve vysokých nadmořských výškách až 1650 m. Tato oblast je známá výrobou velkolepých káv, stejně dobře jako cokoli
z Terrazu, s tóny, jako je pomerančová kůra, ovoce z kamene a med.

Turrialba
Pojmenovaná po sopce, která se tyčí na jihozápad, je rostoucí oblast Turrialby jednou z nejmokřejších v zemi. Nejchladnější, což znamená, že dostává
vysoké množství srážek, přiměřeně neustále po celý rok. Z tohoto důvodu má tato oblast každý rok více sklizní.

Kávové třešně zde rostou až na 1400 mnm a vyznačují se velkou velikostí.

Kávy z Turrialby mají v šálku jemnou vůni, lehké tělo a mírnou kyselost.

Orosi
Nachází se 40 kilometrů od hlavního města San Jose, oblast Orosi je jednou z nejstarších oblastí pěstování kávy v zemi. Výroba kávy v tomto regionu
sahá více než 100 let.

Tyto kávy arabica  často vykazují silné tóny kakaa s pulzující kyselostí a sladkostí. Tato oblast má v průměru 210 deštivých dnů v roce a vysokou vlhkost, což
znamená, že je považována za jednu z vlhčích oblastí Kostariky.

Káva pěstovaná v oblasti Orosi se vyrábí v vulkanické půdě bohaté na živiny v nadmořské výšce 1 000 až 1 400 metrů nad mořem.

Kávové odrůdy Kostariky

Jediným druhem kávy, která roste v Kostarice - tj. Jediným druhem, který je v zemi povolen, je káva arabica. Růst druhů robusta je zakázán, aby se
udržely vysoké standardy kvality země.

Z tohoto hlavního druhu, arabica , máme několik různých kultivarů - kávovníky, které byly kultivovány nebo mutovány do nových odrůd.

Některé z nejčastějších druhů kávy v Kostarice jsou Caturra, Bourbon a Catuai. I když to může být nejčastější, existuje řada zemědělců, kteří pěstují
více experimentálních odrůd, jako je SL-28, což je rostlina, která se obvykle vyskytuje v Keni, a Geisha - plodina, která je notoricky těžko pěstitelná
a náročná na sklizeň, původně z lesa Gori Geisha v Etiopii. Costa Rica je však také domovem vlastních nativních kávových odrůd.

Villa Sarchi, což je přirozená mutace odrůdy Bourbon, je jednou z takových specifických odrůd Kostariky. Jeho mutace je mutace jednoho genu, která
způsobuje, že rostlina roste (dwarfismus). Je dobře přizpůsoben do vysokých nadmořských výšek, toleruje silné větry a vyžaduje půdu bohatou na živiny -
ideální pro vulkanické kopce v Kostarice.

Podnebí a kultivace
Zpracování kávy Costa RIca
Sklizeň
Sběr kávy v Kostarice se provádí ručně, což je důvod, proč, jak jsem již zmínil, populace v určitých oblastech je zhruba trojnásobná. Většina Kostariky
má dvě různá období; mokré a suché období.

Suché období je čas pro sklizeň a běží od prosince do dubna. Zralé kávové třešně se sbírají ručně, před přepravou do zpracovatelského zařízení pro třídění,
zpracování, sušení a balení.

 

Kostarika se v kávovém světě prosadila mnoha způsoby. Od výsadby experimentálních, těžko pěstitelných plodin až po vzdělané zemědělce s inovativními
zemědělskými technikami. Nejpravděpodobnějším největším dopadem a tím, co může být Kostarika nejslavnější, je unikátní hybridní metoda zpracování.
Mluvíme o metodě zpracování medu.

Metoda zpracování medu je jakýmsi hybridem mezi metodami praní a přirozeného zpracování. Ideálním cílem u medem zpracované kávy je dosáhnout sladkého a
ovocného charakteru přírodní kávy s čistým průhledným profilem promyté kávy.

Umytá káva
Promytá káva má obecně velmi čistý aromatický profil. Když ochutnáte promytou kávu, ochutnáváte v podstatě kávové semínko a příchuť pečeně. Ovoce, ze
kterého pochází, nemá žádný vnější vliv a v ideálním případě proces, kterým prošlo.

Jakmile byly zralé kávové třešně sklizeny ze stromů během období sklizně, pak se třídí, aby zůstaly pouze podobné barvy, hmotnosti a velikosti třešní.

Káva se poté přenese do rozvlákňovacího stroje, kde se ovoce rozřeže a oddělí se od semen uvnitř. Po této fázi bude káva zakryta lepkavou, hustou medovou
látkou zvanou sliz. Chcete-li pokračovat jako promytá káva, musíte odstranit sliz.

Semena kávy se přenesou do nádrže s vodou, kde budou kvasit po dobu 12 až 72 hodin, v závislosti na klimatu, nadmořské výšce a samotné kávě. Během těchto
hodin fermentace se budou hromadit bakterie a přirozeně se vyskytující enzymy způsobí rozpouštění slizu.

Po kvašení se semena opláchnou, vysuší a nakonec se z fazole mechanicky odstraní pergamen (tenká vrstva kůže). Fazole je třeba před balením a přípravou na
vývoz vysušit na obsah vlhkosti asi 11%.

Většina káv, které vidíme přicházet z oblasti Tarrazu, jsou umyté kávy.

Přírodní zpracovaná káva
Přirozená metoda zpracování neboli „suchý“ proces je původním způsobem zpracování kávy. V dnešní době se v mnoha zemích světa používá jak pro svůj chuťový
profil, tak pro nespolehlivost na dostupnost vody.

V zemích, jako je Etiopie a Brazílie, kde voda často není tak snadno dostupná, je přirozený proces běžný.

Přírodní kávy, obecně řečeno, mají tropické ovoce - hlavně příchutí ananasu a jackfruitů v šálku. Tato silná ovocná chuť je díky třešni, do které se semeno
suší, a dodává semenům jeho příchuť.

K tomu, aby se to dobře vedlo, musí být přírodně zpracovaná káva podrobena podmínkám, které jsou správné. Potřebuje dostatek slunečního světla, tepla a
vlhkosti. Také se silně spoléhá na ostražité oko výrobce, aby se zajistilo správné a rovnoměrné sušení.

Když všechno půjde podle plánu, může být přírodně zpracovaná káva absolutním zážitkem - ovocná, delikátní, čistá, vyvážená a především sladká. Neuvěřitelně
sladké.

Jak již bylo řečeno, metoda přírodního zpracování, jinak známá jako metoda „suchého“ zpracování, není mezi kávovými geky dobře známá pro výrobu čisté a
transparentní ochutnávky kávy.

Naopak, metoda přirozeného zpracování získala pověst pro výrobu kávy s poněkud nežádoucími aromatickými vlastnostmi - kávy s nepříjemnou „přirozenou“
fermentovanou chutí. Myslet si; červené víno. Příjemná chuť. Je to díky nadměrné fermentaci, ke které může dojít při sušení.

Nejprve jsou kávové třešně sbírány a tříděny. Poté se přenesou do sušící oblasti, kde vyschnou a scvrknou se jako rozinky, a poté se loupou strojem, který
odděluje sušené ovoce (toto ovoce nazýváme kaskádou) a pergamen od sušeného fazole. Sušení lze také provést pomocí stroje, podobně jako velká sušička
prádla.

Přirozený proces se používá ve všech rostoucích regionech Kostariky, ale je běžnější v oblastech s nižší nadmořskou výškou.

Káva zpracovaná medem

Výrobci kávy v Kostarice jsou inovativní - neustále se snaží najít způsoby, jak zlepšit kvalitu své kávy v šálku. Čím je chuťový profil kávy žádoucí, tím
vyšší je cena pro producenta.

Vzhledem k přísným omezením vody a ne ideálním profilům přirozeně zpracovaných káv byl vyvinut medový proces. Tento proces a stupně medové nesrovnalosti
se u jednotlivých výrobců velmi liší.

Nejprve jsou kávové třešně sbírány a tříděny. Stejně jako u promytých káv jsou třešně pro medový proces převedeny do stroje pro rozmělňování, pouze
tentokrát může výrobce stroj upravit a sdělit mu, jak moc lepkavé, sladké, slizovité - kolik z „ zlato, odstranit.

Obecně platí, že čím více slizu zůstalo na semeni neporušené, tím intenzivnější ovoce a sladkost v šálku. Čím více slizu však zůstane na semeni, tím více
je riziko formování a nadměrné fermentace kávy.

Čtyři typy medu zpracované kávy
Bílý med
Bílý med je na stupnici nejblíže k promyté kávě. Při tomto procesu bylo ze semene odstraněno 80 - 100% slizu.

Žlutý med
U procesu žlutého medu se odstraní 50-75% slizu.

Červený med
Červený med se přibližuje k přírodní kávě a po usušení má docela tmavou barvu, podobně jako karamel. Metoda zpracování červeného medu odstraní 0-50% slizu.

Černý med
Při procesu černého medu se ze semen odstraní v podstatě pouze kůže a tenká vrstva ovoce. Většina slizu je udržována neporušená, s odstraněním buď žádného,
​​nebo jen velmi malého množství.

Sušení kávy
Předtím, než je káva doručena na místo určení, než může být pečena a proměněna v lahodný nápoj, který známe a milujeme, je třeba kávu sušit.

K sušení dochází po zpracování a lze jej provést různými způsoby.

Kávová semínka se často umisťují na betonové nebo cihlové terasy na slunci a nechají se pod pečlivým dohledem a několikrát denně otáčet a hrabat, aby
vyschly. Tam, kde není k dispozici velká terasa, se používají zvýšená sušící lůžka.

Tato lůžka, známá také jako africká sušící lůžka, se často používají ve spojení se stínidlovou sítí, aby se dosáhlo správného množství a rychlosti sušení.

V jiných případech se technika sušení kávy na malé kopy během sušení používá ke zpomalení rychlosti, kterou káva vysychá na terase. To umožňuje, aby byly
určité prvky semena vytaženy a vysloveny.

Někteří výrobci také implementují použití mechanické sušárny. Dělají to v době, kdy nejsou ideální podmínky sušení a / nebo jemně dolaďují obsah vlhkosti
již sušených fazolí.

Terroir v Kostarice
Oblast půdy, ve které se káva pěstuje, v pěstitelské oblasti, může mít obrovský vliv na chuť kávy, která skončí v šálku. Termín pro toto, environmentální
faktory ve hře mimo naši lidskou kontrolu, je známý jako krásné francouzské slovo; Terroir.

Terroir je termín, který se používá k popisu půdy, nadmořské výšky a klimatu rostoucí oblasti. Tyto faktory, ať už pěstování hroznů na pečení vína nebo
kávy, mohou a mohou hrát obrovskou roli v tom, jak by stejná rostlina - stejná odrůda, vysazená na dvou různých místech, mohla chutnat tak dramaticky
odlišně.

Ale co dělá region vyniknout vysoko nad ostatními?

Půda
Půda Kostariky, která je sopečnou půdou bohatou na živiny, je ideální pro pěstování. Nezáleží jen na rostoucí kávě, ale na pěstování všeho. Mnoho odrůd
kávy, zejména některé vzácnější a cennější, vyžaduje velké množství živin z půdy, aby mohla růst a následně květovat.

Podnebí
Káva, zejména káva Arabica, se silně spoléhá na správné klima, aby rostla a vzkvétala. Aby se kávě v určité oblasti dařilo dobře, musí zkontrolovat
několik boxů souvisejících s klimatem.

Nejprve potřebujeme zřetelné mokré a suché období. Mokré období, s častým deštěm, umožní kávovým rostlinám růst a zrát. Potřebujeme období sucha, abychom
umožnili řádný sklizeň a dostatečné sušení.

Tyto druhy arabica kávovníku, což je to, co se pěstuje v Kostarice, roste optimálně při teplotách v rozmezí 18-21 ° C, i když to může tolerovat průměrnou
roční teplotou až 24 ° C. Teploty vyšší než toto urychlují rychlost, při které ovoce roste, a nedovolují, aby se v semenech vyvíjely složité cukry, mezi
spoustou dalších problémů, kterým bude rostlina čelit.

Zatímco klima v Kostarice a na jiných místech po celém světě je již nějakou dobu ideální, změna klimatu rychle ovlivňuje kvetoucí cykly rostlin, a proto
kdy a jak rychle produkují ovoce.

Nadmořská výška
Je docela běžné, že káva pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách je lepší. V těchto vyšších nadmořských výškách je méně kyslíku, což znamená, že kávové
třešně a semena obsažená v ovoci rostou pomaleji.

Vyvíjejí vyšší a složitější cukry a zase složitější chuťový profil. Tato semena s vyšší nadmořskou výškou chytají vyšší cenu kvůli jejich složitosti.

Nadmořská výška, v níž leží většina pěstitelských oblastí Kostariky, je ideální pro pěstování vysoce kvalitní kávy.

Téměř vše o Kostarice z něj dělá prvotřídní produkci vynikajících káv. Od vládních iniciativ až po geografii, vzdělané zemědělce s rozsáhlými znalostmi
plodin a metod zpracování. Některé z kávy vycházející z této oblasti jsou opravdu vynikající.

Složitost chutí, sladkost a výjimečná kyselost jsou nebeskou kombinací a jinde je téměř nemožné najít to samé.

Jak vařit kávu z Kostariky
K přípravě kávy pocházející z Kostariky existují obvyklé způsoby, jako je například French Press , Chemex nebo Aeropress. Ale pokud opravdu chcete vařit
kávu jako Kostarika, pak nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je použití toho, co se nazývá Chorreador nebo obecněji známé jako „ponožka“.

Nyní tato metoda není nejúžasnějším způsobem, jak vařit kávu, ale je to určitě nejautentičtější způsob a je to tradiční způsob, jak uvidíte kávu, která se
vaří, když jdete do domu „ ticos“ . Pokud jste kávu takhle nikdy nevařili, určitě to zkuste! Už nikdy se nebudete moci vrátit k těm „fantastickým“
kávovarům!

Nákup kávy z Kostariky
Ideální způsob, jak si koupit kávu z Kostariky, je od lokální pražírny kávy  . Tímto způsobem můžete zajistit, že káva je čerstvě pražená a je vždy dobrý nápad
podporovat místní pražírnu. Ujistěte se, že káva, kterou koupíte, je pouze z Kostariky a není směsicí Kostariky a jiných káv.

Pokud žijete v oblasti, která nemá místní pražírnu nebo která nemá kávu z Kostariky, další nejlepší možností je vyzkoušet si ji přímo u výrobce kávy.

Pražírna kávy Coffee Mondo.

Rubriky blogu

KONTAKTY

Martin Navrátil Coffee Mondo, IČO: 07742631

Adresa: Dětmarovice 1360

PSČ: Dětmarovice 735 71

Email: kava-prazirna@seznam.cz

Telefon: 730150506

OTk0ZjJh