S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

bezkofeinová káva

09.07.2019

Jak se odstraní kofein za účelem výroby kávy bez kofeinu?
Fergus Clydesdale, vedoucí oddělení pro vědu o potravinách na University of Massachusetts v Amherstu, poskytuje tuto odpověď:
Káva je druhým nejoblíbenějším nápojem na světě, po čaji. Historici věřili, že použití kávy jako stimulantu pochází ze starověké Habeše (Etiopie) .
Kofein je složkou kávy, která je zodpovědná za její mírnou stimulaci Šest-unce šálek kávy obvykle obsahuje přibližně 50 až 75 miligramů kofeinu, i když
množství se značně liší v závislosti na způsobu přípravy a typu kávy, káva Robusta obsahuje téměř dvakrát tolik kofeinu jako káva Arabica, například,
pro lidi, kteří jsou citliví na kofein, dokonce 10 miligramů může způsobit nepohodlí.To je důvod, proč téměř všechny kofeiny bez kofeinu obsahují méně než
10 miligramů kofeinu (obvykle dva až pět miligramů) na porci.Dnes káva bez kofeinu představuje přibližně 12% celkové celosvětové spotřeby kávy, tedy téměř
1 miliardu liber ročně.

Pražírna kávy

„První proces výroby kávy bez kofeinu byl vynalezen Ludwigem Roseliusem v roce 1905. Roseliusova metoda použila benzen, potenciálně toxický uhlovodík,
k odstranění kofeinu z předsmělých zelených kávových zrn. být „přirozeně bez kofeinu“.

"V současné době se používají tři hlavní procesy bez kofeinu. Mají některé základní podobnosti. Ve všech třech přístupech jsou nejprve zelené nebo pražené
fazole nejprve navlhčeny, takže je kofein rozpustný tak, aby mohly být vytaženy. Také všechny zelené kofeinové kávy při mírných teplotách, typicky v
rozmezí od 70 do 100 stupňů Celsia (160 až 210 stupňů Fahrenheita).

 

Jednou z metod je zpracování vody. Jak se dalo očekávat, tento proces využívá vodu jako rozpouštědlo k odstranění kofeinu ze zelených kávových zrn.
Obvykle se používá proces extrakce baterií s použitím osmi až dvanácti nádob, každá nádoba obsahuje zelenou kávu v jiné fázi. kofeinu.

Sacharóza blokuje uhlíková místa, která by normálně absorbovala cukry z kapalného extraktu ze zelené kávy. Extrakt s redukovaným kofeinem pak může být
znovu použit k zahájení procesu znovu. Vodní proces je přirozený (to znamená, že neobsahuje žádné chemikálie), ale není příliš specifický pro kofein;
odstraní 94 až 96 procent kofeinu.

Pražírna kávy

Rozpouštědla jsou používána protože oni jsou obecně více přesně zaměřeni na kofein než je dřevěné uhlí, opouštět téměř všechny noncaffeine pevné látky.
Čím více rozpouštědel specifických pro kofein, jako jsou methylenchloridy, může extrahovat 96 až 97% kofeinu.

Oxid uhličitý bohatý na kofein opouštějící extrakční nádobu je buď veden přes lože aktivního uhlí nebo přes vodní lázeň, aby absorboval kofein. Oxid
uhličitý se potom recirkuluje zpět do extrakční nádoby. Nadbytečná kofeinace oxidu uhličitého je kapitálově nákladná, ale nabízí velmi dobré výnosy.
To typicky může extrahovat 96 k 98 procentům kofeinu původně přítomný v fazole.

 

Rubriky blogu

KONTAKTY

Martin Navrátil Coffee Mondo, IČO: 07742631

Adresa: Dětmarovice 1360

PSČ: Dětmarovice 735 71

Email: kava-prazirna@seznam.cz

Telefon: 730150506

MzU1Z