S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Proč je brazilská káva tak oblíbená?

04.08.2021

Brazilská zrnková káva 
Brazílie je předním světovým pěstitelem a vývozcem kávových zrn s jemnou chutí, díky níž je velmi typické tmavé
pražení.

Asi jedna třetina veškeré světové kávy se pěstuje v Brazílii a velká část brazilské prémiové kávy je označena
Santos podle přístavu, kterým je přepravována.

 

Výškový rozsah: 400 - 1 600 metrů nad mořem
Mluvený jazyk: portugalština, angličtina, španělština
Sklizeň: květen - září
Roční produkce kávy: 40 - 60 milionů sáčků
Běžné odrůdy: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu

 

Brazílie je největším vývozcem na světě a dodává přibližně 60% světové kávy - to je částečně dáno velikostí země.
Zatímco Brazílie je plodným vývozcem, průměrná nadmořská výška pro produkci kávy je jen asi 1100 metrů. To
většinu z toho kvalifikuje jako High Grown Coffee (900–1 200 metrů), ale některé plodiny určitě spadají pod tuto
hranici.

Mnoho vysoce kvalitních směsí espressa je vyrobeno buď z Bourbon Santos, nebo z Brazílie Cerrado, díky schopnosti
brazilských káv přijímat tmavé pražení, aniž by příliš hořkly. Částečně je to dáno mírnou, vyváženou chutí
brazilských kávových zrn.

 

RECENZE KÁVY
Nejlepší brazilské kávy mají relativně nízkou kyselost a vykazují oříškově sladkou chuť, často hořkosladkou s
chutí čokoládové chuti. Většina nepražené brazilské zelené kávy je zpracována za sucha (nemytá; přírodní) .

Nejpříznivější kvalitou brazilské kávy je její cena - ale poté jemnost pomáhá vyvážit intenzivnější kávová zrna,
což z ní činí rys mnoha směsí.

KÁVA BOURBON SANTOS
Bourbon Santos je středně až vysoce kvalitní, za mokra zpracovaná (praná) káva z Brazílie; obvykle dodáváno přes
přístav Santos. Santos je obchodní název.

 

POZNÁMKY K DEGUSTACI
Dobrý brazilský Bourbon Santos má lehké až střední tělo, má nízkou kyselost a velmi příjemnou vůni. Odrůda
kávovníku Bourbon (Coffea arabica var. Bourbon) má tendenci produkovat kávy, které jsou ovocnější a jasnější
(kyselejší) než jiné brazilské kávy.

Nízká kyselost brazilského Bourbon Santos pochází z nižších rostoucích poloh regionu. To je málo ve srovnání s
oblastmi, jako je Střední Amerika, kde plantáže s vyšší nadmořskou výškou (např. 1 500 metrů nad mořem) produkují
prvotřídní gurmánské kávy, které jsou jasnější (vyšší kyselost).

Zrnková káva BOURBON SANTOS
Většina Bourbon Santos se pěstuje v nadmořských výškách od 600 do 1 200 metrů v severním Minas Gerais nebo ve
státě Sao Paulo v Brazílii a vyznačuje se jemnou a jemnou chutí, často sladkou a ořechovou.

 

Vzhledem k tomu, že se brazilské zrnkové kávy pěstují v relativně nízkých nadmořských výškách (ve srovnání například se
středoamerickými kávami), nejsou brazilská kávová zrna nijak zvlášť hustá. Výsledkem je méně chutná káva než
mnoho alternativ pěstovaných ve vysokých dávkách.

Velikost odvětví a objem výroby znamenají, že existuje více příležitostí pro třídění a klasifikaci brazilských
káv. Plně toho využívají, třídění podle obrazovky (velikost), barvy a baňkování (příchuť). To je řadí do několika
klasifikací (nejlepší až horší) - přísně měkké, měkké, měkké, tvrdé, riada, rio a rio zona.

Z tohoto důvodu se doporučuje nepražené zelené kávové zrno přenést na středně tmavé pražení ,tak pražíme santos
taky v naší pražírně. .Hořkou stránkou jemné
chuti a vysoké úrovně produkce je, že brazilská zelená kávová zrna jsou obvykle velmi cenově dostupná, což z
něj činí skvělý základ pro směs kávy nebo espressa.

 

NÁKUP
Zvláštní pozornost by měla být věnována nákupu pouze zrnkových káv, které jsou čerstvě pražené, než aby seděly
a pultech obchodů. Brazilské kávy jsou
zpočátku slabě ochucené a zastaralá Brazílie obvykle nemá žádnou chuť.

Kávy, které se nacházejí v regálech maloobchodních prodejen nebo v distribučních skladech , se
obvykle praží týdny nebo měsíce před prodejem.
Pražená zrnková káva by měla být stará maximálně 2–3 týdny (pokud je v sáčku uzavřeném ventilem) a mletou
kávu byste měli spotřebovat do 1 týdne od mletí.

 

ESPRESSO- pražírna kávy 
Kromě toho, pokud si ve své místní kavárně objednáte espresso nebo espresso, pravděpodobně existuje převaha
kávy z Brazílie v použitém sedle - často až 90%
kávy ve směsi espresso pochází z Brazílie.

OBLASTI PĚSTOVÁNÍ KÁVY
Mikroklima v určitých oblastech Brazílie může produkovat některé vynikající kávy. Zejména je známo, že některé
specifické oblasti v oblastech Cerrado,
Matas de Minas, Mogiana a Sul de Minas pěstují vynikající kávu.

MINAS GERAIS
Minas Gerais znamená „obecné doly“, pojmenované podle zlaté horečky v 18. století. Jedná se o největší stát
pěstující kávu v Brazílii, což představuje
téměř 50% z celkové produkce kávy. Právě zde najdete Sul de Minas s mírným podnebím trvale kolem 22 stupňů Celsia.

„Malé“ farmy se pohybují od 10 do 100 hektarů a produkují téměř 30% všech brazilských káv, známých tím, že jsou
plné ovocných vůní a citronových příchutí.

SAO PAULO
Sao Paulo je místo, kde najdete nechvalně známý přístav Santos, a skládá se z Mogiany a Centre-Oeste de Sao Paulo .
Nadmořská výška v Mogianě je jednou z
nejvyšších v Brazílii v rozmezí od 900 do 1 100 metrů nad mořem.

ESPIRITO SANTO
Espirito Santo pěstuje především zrnkovou kávu Robusta a na trhu se speciální kávou se jí nevěnuje velká pozornost, ale
je vlastně druhým nejvyšším producentem v Brazílii. Hlavními regiony jsou Montanhas de Espirito Santo a Conilon Capixaba .

NEJLEPŠÍ ZNAČKY
Být největším výrobcem na světě znamená, že Brazílie je domovem velkého počtu značek kávy. Primárním zaměřením brazilského
kávového průmyslu je kvantitativní produkce a bez stejných výšek jako v jiných zemích je o brazilských kávách obvykle
známější jako o dobrých „základních“ kávách s jemnými příchutěmi. To znamená, že jsou častěji používány jako plnivo, nikoli
jako hlavní hnací síla chuti.

Prémiové speciální kávy jsou v procentech méně obvyklé, ale existují. Dobré obchodní vztahy se severoamerickými a evropskými
zeměmi znamenají, že brazilské značky kávy s unikátním produktem jsou schopné vyvážet kávu přímo na jiné trhy.

Většina pražíren kávy v Kanadě, USA, Evropě a Austrálii bude mít brazilské kávy jako klíčovou součást směsi nebo jako jediný
původ. Zde jsme se podívali na některé z hodnotnějších značek, které je třeba zvážit.

KÁVOVÝ PRŮMYSL
Obrovská produkce Brazílie znamená, že i dílčí sekce průmyslu jsou často větší než některé celé země. Je těžké stanovit jediný
standard, když existuje až čtrnáct hlavních produkčních oblastí rozložených do 7 států.

STANDARDY KVALITY PRO KÁVU V BRAZÍLII
Obecně lze říci, že většina kávy pěstované v Brazílii je běžná arabika nízké kvality s nízkou nadmořskou výškou-není špatná,
ale pravděpodobně nebude považována za prvotřídní gurmánskou kávu. Ti, kteří mají rádi hladký, jemný šálek kávy, by měli sklon
k brazilským zrnkům a kávové společnosti jej často používají ve směsích, aby zjemnily chuťový profil.

Nedávné úsilí brazilské vlády usilovalo o změnu tohoto vnímání a rebrandování Brazílie jako speciální kávy. Organická a Fair
Trade certifikovaná káva pocházející z Brazílie je stále běžnější.Nakupujete přímo v pražírně kávy

Vzhledem k relativně nižším polohám v Brazílii je jen velmi výjimečně k dispozici brazilská káva jako Strictly High Grown (SHG),
což je titul vyhrazený nejlepším zrnkům na světě. Zatímco snobové to nemusí ocenit, brazilské kávy by neměly být přehlíženy,
protože jejich hladká chuť je skvělým šálkem.

NEDÁVNÉ ZMĚNY
Zlepšení v kultivačních metodách a zpracování zelené kávy však nemusí stačit k překonání skutečnosti, že nevulkanická půda v
zemi je méně než ideální pro pěstování kávy, stejně jako nižší než optimální růstové výšky (většina světových pokut Kávy Arabica
se pěstují ve vyšších polohách).

To znamená, že by mělo být známo, že Brazílie pěstuje některé skvělé kávy. Dobře naolejovaný exportní průmysl znamená, že makléři
mají vždy nepraženou zelenou kávu v nabídce velkoobchodníkům, distributorům a dovozcům zelené kávy v Severní Americe a Kanadě.
Brazilské kávy tvoří většinu mnoha směsí poskytovaných největšími značkami a jsou také hlavním zrnem používaným v mnoha kávách
z obchodu s potravinami.

Pražírna kávy Coffee Mondo

 

 

Rubriky blogu

KONTAKTY

Martin Navrátil Coffee Mondo, IČO: 07742631

Adresa: Dětmarovice 1360

PSČ: Dětmarovice 735 71

Email: kava-prazirna@seznam.cz

Telefon: 730150506

ODhiZTQ4