Pražení kávy/fotky38451/Brazil Santos 1kg.jpg
Pražení kávy je důmyslný proces, při kterém se přeměnují zelená kávová zrna na praženou kávu.
Zelená zrna jsou velmi tvrdá a hutná a také díky tomu je možno je skladovat na paletách na sobě
ve velkém množství aniž by se poškodila.
Pražící proces začíná nahřátím pražicího stroje na teplotu okolo 220 °C . Jakmile dosáhneme této
teploty můžeme přes horní násypku vložit dané množství zelené kávy do pražicího bubnu.
V bubnu jsou umístěny lopatky, které zajištují dokonalé promíchávání kávy a tím bylo zajištno rovnoměrné pražení kávy. Celý proces pražení kávy trvá okolo 12- 20 min. záleží do jakého stupně bude káva pražena.
V prvních minutách pražení dochází k vysoušení zrn aby se zbavila vlhkosti, která bývá většinou okolo 12% poté již dochází k samotnému pražení. Káva postupně mění tvoji barvu a začíná pomalu tmavnout v průběhu celého procesu se kontroluje barva kávy a udržuje nastavné teplota na jednotlivý druh kávy. Na konci procesu pražení kávy docházi k jemnému praskání kdy se odděluje
kávová slupka od zrnek kávy, která jsou odváděna do cyklonu. V momentu kdy má káva již správný stupeň pražení, můžeme ji vyjmout do chladícího bubnu a tím začímá poslední, ale ne méně důležitá část pražení.
Chladící proces se zajištuje vsypáním kávy na chladící talíř na síto v jehož středu jsou osazeny lopatky, které kávu převracejí a stále se otáčí. Při tomto procesu je káva ještě chlazena zespoda proudem studeného vzduchu. Chlazení trvá asi 5 min. Důležítým faktorem v tomto procesu je kávu co nejrychleji zchladit, aby již dále v ní neprobíhal pražící proces a uchovala si svoje aroma.
Pražírna kávy Coffee Mondo