S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Pražení kávy

21.04.2017

Pražení kávy

Pražení kávy je důmyslný proces ,při kterém se přeměňují zelená kávová zrna na praženou kávu.

 

Pražení kávy/fotky38451/Brazil Santos 1kg.jpg

 

Pražení kávy je důmyslný proces, při kterém se přeměnují zelená kávová zrna na praženou kávu.

Zelená zrna jsou velmi tvrdá a hutná a také díky tomu je možno je skladovat na paletách na sobě

ve velkém množství aniž by se poškodila.

zelená káva

Pražící proces začíná nahřátím pražicího stroje na teplotu okolo 220 °C . Jakmile dosáhneme této

teploty můžeme přes horní násypku vložit dané množství zelené kávy do pražicího bubnu.

V bubnu jsou umístěny lopatky, které zajištují dokonalé promíchávání kávy a tím bylo zajištno rovnoměrné pražení kávy. Celý proces pražení kávy trvá okolo 12- 20 min. záleží do jakého stupně bude káva pražena.

 

V prvních minutách pražení dochází k vysoušení zrn aby se zbavila vlhkosti, která bývá většinou okolo 12% poté již dochází k samotnému pražení. Káva postupně mění tvoji barvu a začíná pomalu tmavnout v průběhu celého procesu se kontroluje barva kávy a udržuje nastavné teplota na jednotlivý druh kávy. Na konci procesu pražení kávy docházi k jemnému praskání kdy se odděluje

kávová slupka od zrnek kávy, která jsou odváděna do cyklonu. V momentu kdy má káva již správný stupeň pražení, můžeme ji vyjmout do chladícího bubnu a tím začímá poslední, ale ne méně důležitá část pražení.

 

Chladící proces se zajištuje vsypáním kávy na chladící talíř na síto v jehož středu jsou osazeny lopatky, které kávu převracejí a stále se otáčí. Při tomto procesu je káva ještě chlazena zespoda proudem studeného vzduchu. Chlazení trvá asi 5 min. Důležítým faktorem v tomto procesu je kávu co nejrychleji zchladit, aby již dále v ní neprobíhal pražící proces a uchovala si svoje aroma.

Pražírna kávy Coffee Mondo 

chlazení kávy

 

 

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

Y2Q5ZmQx