S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Káva

18.07.2022

KÁVA

Pražená káva : Vysvětlení lehkých, středních a tmavě pražených káv.Kávy arabica.

Čerstvá káva 

Lidé nás vždycky žádají o doporučení, jakou kávu si mají vybrat. Kávové preference v posledních letech se posunuly, ale s touto změnou jsme viděli mnoho různých druhů pražení, které přinášení rozdílné chutě kávy, často bez velkého vysvětlení pro spotřebitele.
Dnes vám pomůžeme blíže vysvětlit téma, které velkou měrou řídí to, co ve vaší kávě skutečně dokážete ochutnat, což je čerstvě pražená káva, nebo její barva. 


Pro účely tohoto příspěvku vás budeme informovat o obecných charakteristikách, které najdete z různých stupňů neboli barvy kávy jejich související vkus jejich potenciální výhody a nevýhody pro vás jako spotřebitele; některé příklady pražených produktů a některé původy kávy, které pravděpodobně najdete s různými stupni pražení. Začneme s lehkými praženými kávami arabica a pokračujeme směrem k tmavšímu pražení. Také zde budeme vylepšovat charakteristiky kávových zrn Arabica, což je pravděpodobné, že byste mohli vidět víc odrůd v pražících stupních a barvách.

Pražírna kávy
Světlá káva / lehká pražená káva. Obecně řečeno, aniž bychom se dostali do komplikací pražení kávy jako vědeckého umění, termíny "světlé pražení nebo "lehce opékané" obvykle odkazují na barvu pražené zrnkových kávy.  Zní to jednoduše, ale je to otázka jemného ladění, když jste na výrobní straně věcí. Velká část kávy pražení kávy přichází skrze umění bít konzistentní při každém pražení, v barvě a vývoji bobů, (obvykle mnoho)různých kávových bobů. Světlé zrnková káva bude mít světlé odstíny hnědé barvy a mohou být značně lehčí než většina zrnkové kávy.


Charakteristiky káv Vlastnosti chuti:
Barva: světlé odstíny hnědé. Budou mít vyšší úrovně kyselosti než tmavší pražení.Zrnka kávy jsou poměrně husté, často se těžko dělí mezi palcem a prstem, nejsou příliš křehké.
Fazole mohou vypadat a cítit trochu více texturované než jejich tmavší protějšky Vysoce aromatické kávy.Když je káva správně zabalena a používá se  v doporučené době po upražení, zrnková káva s jemnějšími nuancovanýmivůněmi udrží čerstvost do 2 měsíců.Když zrnková káva nebude na přímém světle vypadat extrémně lesklé, pražená káva nebude na dotek cítit mastnou skvrny. Nižší úrovně těla než tmavší kávy.

Výhody pro středně pražené kávy jsou snadno nalezeny ve kvalitnějších specialitách kávy Arabica. Káva arabica je považováná za nejkvalitativnější kávu a jestliže bude správně upražena  bude vykazovat pozitivní atributy v jejich chuti. 

 

Nevýhody světlejšího pražení jsou jen málé,většinou mívají vyšší kyselost.Zrnková káva která byla pražena lehce, mívájí pro začátek nízkou kvalitou nebo pokud proces pražení nedodržel správný profil kávy. Středně, ale špatně pražená káva může být docela špatnou a nepříjemnou chuť. Mohou ochutnat trochu nedostatečné sladkosti, nedostatek těla nebo mnoho vyvinutých chutí vůbec. Tyto charakteristiky se typicky vyskytují ve speciálních zrnkových kávách, které byly pěstovány v nižších nadmořských výškách, jako je  Brazílie - káva, má nízkou kyselost a vysoké tělo a sladkosti.

Odrudy, které jsou obecně lehce pražené, se budou pravděpodobně lišit podle sezóny. Káva je zemědělský produkt a sezónnost je dalším důležitým aspektem, který je třeba vzít v úvahu - různé časy roku přinášejí nové a odlišné příchody z nejnovějších sklizní, což je skutečný přínos lehčích pražených jednodruhových káv. Můžete si však všimnout, že existují časy v roce. 
Střední pražení středně přažené kávy zrnkové.Jak můžete hádat, změna ze světlého na střední pražení znamená trochu víc změny barvy, takže trochu tmavší odstín hnědé, obecně připomínající obrázek níže.Fazole jsou zpravidla pražené o málo déle než u lehkých pečenců, ale ne déle.

 

V návaznosti na bod nazvaný první prasknutí v kávové pečeni (popínavý zvuk, při kterém se fazole rozšiřují a uvolňují vodní páru a tlak CO2), začínají zrzka kávy rozvíjet příchutě konzistentní s příchutěmi aromatické kategorie hnědého cukru - poznámky z pražených ořechů, vanilky a másla ! Středně pražená káva dobře rozvíjejí chuť, aniž by obětovala příliš mnoho příjemné kyselosti nebo vnitřní chuti kávy.

Čerstvá káva
Pokud je káva středně pražená, je pravděpodobné, že původ nebo proces vedly k většímu tělu a sladkost, pro které je tato pečená úroveň ideální. Přehled těchto charakteristik, které očekáváte u těchto druhů pečiva, je uveden níže:
Charakteristiky  vlastnosti chuti : trochu tmavší odstíny hnědé než lehké pražení, ačkoli se vůbec nečernaly Nižší, mírnější hladiny kyselosti než u lehčích káv, ale obvykle ještě výraznou vlastností zrnka jsou stále poměrně husté a vyžadují určitou sílu k rozdělení fazole mezi palcem a prsty. trochu křehčí Jemné nuánové příchutě jsou stále zřetelné, i když méně výrazné, než u lehčích pečených stupňů zrnka vypadají trochu hladší v textuře než jejich lehčí protějšky, což odráží trochu více světla Vysoce aromatický, když se uzemní a používá v doporučené době pod přímým světlem se fazole stále neobjeví extrémně lesklé vyšší úrovně hořkosti než u lehkých pečenců, stále celkově nízké  nebudou na dotek cítit mastnou  úroveň těla. 

Tmavé pražení tzv. dark roast Vzhledem k původům kávy, které můžete vidět v nabídce, vzhledem ke svým charakteristickým vlastnostem, které jsou k vidění při středním pražená kávy arabica,je stále pravděpodobné, že v nabídce kávy budou sezónní variace v souladu se sklizněmi. Na trhu espresso kávy, najdete kávy vysoký podíl středně pražené kávy jsou latinskoamerického původu, a příležitostně africké nebo indonéské.


Čerstvě pražená káva v rámci specialitního trhu s kávou se vysoce kvalitní kávy z Brazílie, Salvadoru, Kolumbie a Guatemaly často používají při středním pečení, spolu s příležitostně indonéskými kávami a některou z vyváženějších afrických káv sezóny. Káva je zemědělský výrobek a změny v jeho zpracování, infrastruktura dostupná v zemědělských podnicích, způsoby pěstování kávy a mnoho dalších faktorů mohou ovlivnit, které káva je vybrány pro různé účely. Tam jsou variaceod roku k roku v kvalitě, a to často přináší zajímavý vývoj na trhu pro skvělou kávu.
Zrnková káva tmavě pražené kávy:Nakonec se setkáváme s tmavě praženými kávami. Tradiční kávy, které jsou pražene do tmava jsou italské kávy. Tmavé pražení je tradičně používáno k maskování defektních a nižších druhů kávy.

Výhody pro tmavší pečeně mají tendenci být plného těla, které se v nich nachází, spolu s jejich vnímanou silou a vysokým množstvím příchutí. Pokud Vám kávovar udělá Vaši kávu, aby se  stala skutečným kopancem, bez přílišné pozornosti k přirozeným příchutěm kávy, může mít kávu tmavě praženou snadnopřizpůsobenou tomuto účelu. Pokud jde o ctnosti, tmavší pražená kávy mohou být často používána v nižších množstvích ve srovnání s jinými stupni pražení, vzhledem k relativní síle tmavých káv.

Čerstvá káva
Nevýhody tmavších káv,jak jste schopni shromáždit z ukázaných vlastnostech, jsou v jejich maskování vnitřních chutí. Tmavé pražení  se stanou intenzivními a poměrně snadno se ujme vedení v celkové rovnováze chuti. Vytvořením kávy do tmavé barvy můžete maskovat a snížit množství některých příchutí, které jsou k dispozici pro vaření a ochutnávku v kávě, ve prospěch přidání pražených, uhličitých příchutí do zrn. To může být ctností, pokud  dáváte přednost, avšak pro mnohé je přednostní mít jiné příchutě, které vedou kávu. Tmavší pražení může být použito k zakrytí vad v kávě, jako u mnoha komerčních káv na regálech v obchodech po celé zemi. Doporučuje se zkontrolovat kvalitu tmavé pražené kávy společnosti, zejména zkoumání toho, zda se jedná o kávu speciality, zajistit kvalitu před zakoupením. Naší radou je minimalizovat nevýhody nákupu 100% kávy Arabica, pokud je to možné, protože se často objevuje, že tmavší pražené kávové směsi obsahují procento kávy Robusta. Jedná se o druh kávy, který má mnohem vyšší úroveň hořkosti kvůli vyššímu obsahu kofeinu spolu s těžší a často nečistou zemitou chutí, kterou většina kávovarů v dnešní době nemá tendenci užívat, zejména těch, kteří hledají kvalitu. Navíc kontrola obalů pro známky etické produkce je pravděpodobným znamením, že kupujete výrobek vyšší kvality. Jedná se o druh kávy, který má mnohem vyšší úroveň hořkosti kvůli vyššímu obsahu kofeinu spolu s těžší a často nečistou zemitou chutí, kterou většina kávovarů v dnešní době nemá tendenci užívat, zejména těch, kteří hledají kvalitu svých pečená. Navíc kontrola obalů pro známky etické produkce je pravděpodobným znamením, že kupujete výrobek vyšší kvality. Jedná se o druh kávy, který má mnohem vyšší úroveň hořkosti kvůli vyššímu obsahu kofeinu spolu s těžší a často nečistou zemitou chutí, kterou většina kávovarů v dnešní době nemá tendenci užívat, zejména těch, kteří hledají kvalitu svých pečená. Navíc kontrola obalů pro známky etické produkce je pravděpodobným znamením, že kupujete výrobek vyšší kvality.
Obecně řečeno, čím více věcných informací, které vám je dáváno jako spotřebitel, tím lépe a často vyplývá, že společnosti, které vysílají své zdroje a výrobní postupy transparentní, mají tendenci být pyšnější na své výrobní praxi, protože mohou být etické nebo vyšší kvalitní. Nejedná se však o to vždycky, takže dotazujte tolik, kolik potřebujete, abyste se ujistili o kvalitě před nákupem. Také doporučujeme, abyste se před nákupem pokoušeli podívat na pečenou barvu a našli obrázky online, které jsou podobné těm, které jsme připojili z našich lehčích pečenců výše, z obou vzorků bobů a zemin. To vám dá okamžitou představu o tom, jak je tmavý stupeň pečené kávy, a nakonec to bude diktovat množství tmavých pečených chutí.
Určitě pro nás na v naši pražírně kávy Coffee Mondo preferujeme vyšší úrovně složitosti a chutnější chuti, ty, které by byly snadno ztraceny nebo alespoň maskované v temných pečích. Nákup vysoce ceněných kávy speciálního druhu zaručuje pečlivé a pozorné používání, aby se zamezilo zhoršování vlastních ctností chuti. To také zaručuje průhlednost našich obchodních postupů, které usilují o jakost i etiku, tak, že jsme nesmírně pyšní.
Stejně jako u ostatních stupňů pražení je absolutně možné najít speciality, tmavě pražené kávy různých původů. Určitě však bývá méně běžné najít úplné informace o kávě nebo směsi v temně pražené části trhu s praženou kávou a najít úplnou transparentnost od společností, které se na ní specializují, zejména tam, kde je káva nalezena v nižší cenové hladině. Často se káva v této míře praží jako účelný krok k zakrytí originálních příchutí použité kávy z mnoha důvodů, které jsou předmětem mnoha diskusí spotřebitelů a průmyslu.
Co víme, je, že není snadné přesně měřit chuťový profil původu, když popíjíte  tmavě pražené kávy. Tmavé pražení chuti obchází chuť, kterou káva přebírá z rozrůstající se oblasti, které bychom mohli rozpoznat při lehčích pečených stupních. Z tohoto důvodu, navzdory tomu, že je obvyklé najít různé druhy zemí původu na trhu s tmavě praženou kávou, doporučujeme, abyste neposoudili typické chuťové příznaky původu tím, že ochutnáte temně pražené varianty původního produktu. To by vedlo k mnoha falešným závěrům o kvalitě kávy z produkující země, stejně jako o specifických skupinách chutí, které lze nalézt v různých regionech této země, v různých nadmořských výškách, různými způsoby zpracování a dalšími. 



 

 

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZWRmN