Úvod » Káva Arabica 100% » Honduras zrnková káva Honduras SGH EP 100 % arabica 1 kg
Honduras San Andres
Region: Copán,El Paraiso
Nadmořská výška : 1200-1650 m.n.m.
Odruda : bourbon,cattura catuai
Zpracování : myté
Sklizeň: listopad-květen
Aroma : sladké
Chuť: nádech citronu, čokoláda,karamel
Příprava : vhodné pro espresso, filtr, french press
Kyselost: Nízká
Stupeň pražení:
Káva z Hondurasu patří k těm nejlepším kávám .Tato káva má trochu více kofeinu oproti jiným kávám,ale vyznačuje se výbornou chutí a aroma .V této kávě najdme svěží minimální kyselinu s ovocnou příchutí a nádechem třešní .SHG označuje,že káva byla vypěstováná v nadmořské výšce okolo 1300 m.n.m.
EP upřesnuje ,že všechny kávová zrna jsou ručně tříděny k odstranění vadných bobů .V minulosti byla káva prodávaná do Guatemaly ,kde se prodávaly za vyšší cenu ,kvůli dobré pověsti kávy Guatemala.Dnes již Honduras do Guatemaly nevyváží a díky kvalitní kávě a podpory vlády vyváží kávu již sám do celého světa.
San Andres je malá obec, která patří do honduraského státu Lempira s populací 15 000 lidí ,vše zaměřené na produkci kávy což z něj dělá první zdroj příjmů komunity. Nachází se na „Pico Congolon“ ve výšce asi 1650 m.n.m. obklopený 2 biologickými
rezervacemi (Reserva Biologica de Opalaca a Reserva Biologica Volvan Pacavita).
Káva San Andres je nadále zpracovávána tradičními zedělskými metodami
a je 100% sušený na slunci, pomáhá získat jeho homogenitumě barevného vzhledu a rozvíjet jeho jedinečnou, lahodnou, sladkou a čokoládovou chuť.
Země Honduras je vhodnou lokalitou pro sběr kávy. Půda, klima a podmínky v Hondurasu jsou stejné jako v sousedních zemích. Existuje řada kvalitních káv z Hondurasu; země může produkovat levnější středoamerickou míchanou kávu až po vysoce pěstované speciální šarže, které konkurují populárnějším středoamerickým kávám. Tento konkrétní typ, HG, je hlavní kvalitou, kterou země vyrábí; protože představuje 70 % exportu kávy země. Tento typ lze také použít jako mixéry a základy ve směsích.
V minulosti pěstovali honduraští pěstitelé kávy svá zrna do Guatemaly; kde by prodávali za vyšší cenu kvůli pověsti kávy v Guatemale. Poté, co v kávovém byznysu začala hrát roli vládní daň na export kávy, země zvýšila produkci a dramaticky zlepšila kvalitu kávy. Od té doby se poptávka zvýšila a prodej kávy přes hranice se stal zbytečným. V současné době si producenti kávy a vláda Hondurasu dali za úkol zlepšit kvalitu kávy. Byly přijaty zákony, které dávají producentům kávy daňové pobídky, a byly vybudovány dálnice pro přístup do vzdálených oblastí pěstování kávy.
HG (High Grown) udává, že káva byla pěstována v nadmořské výšce kolem 1200 metrů. Zrna jsou tvrdá, hustá a mají potenciál pro dobrý šálek kávy; tato klasifikace je nižší než SHG.
EP (European Preparation) specifikuje, že surová zrna jsou všechna ručně tříděna, aby se odstranila jakákoli vadná zrna a cizí materiál.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ