S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Brazilkská káva

18.07.2022

BRAZILSKÁ KÁVA

Brazilská káva 

 

Asi třstina světové kávy se pěstuje v Brazílii a většina prémiové kávy je označena jako Santos po přístavu, kde je dodávana káva. Brazílie je největším vývozcem kávy na světě a dodává přibližně 60% světové kávy, což je částečně způsobeno velikostí země.Zatímco Brazílie je velkým vývozcem průměrná nadmořská výška pro pěstování kávy je okolo 1100 m.n.m.To většinou kvalifikuje jako vysokohorskou kávu (900- 1200 metrů),ale některé kávy se pěstují ještě níže.

Mnoho vysoce kvalitních espressových směsí se vyrábí buď z Bourbon Santos nebo z Brazílie Cerrado.Tyto kávy také můžou být praženy více do tmava což je způsobeno vyváženou chutí brazilských kávových bobů.

 

Nadmořská výška : 400-1 600 metrů nad mořem

Jazyková řeč : portugalština, angličtina, španělština

Sklizeň : květen - září

Roční produkce kávy : 40 - 60 milionů pytlů

Společné odrůdy: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu

 

Brazilská káva 

Nejlepší brazilská káva má poměrně nízkou kyselost a vykazuje oříškovou sladkou chuť, často hořkosladká s čokoládovou příchutí.

 

Nejpříznivější je tato káva z hlediska ceny, ale potom taky jemnost této kávy zajištuje její oblíbenost pro kávové směsi.proto je tak velmi oblíbená v pražírnách kávy.Tato pražená káva vytváří ve směsi kávy ten ideální poměr jemnosti a internzity chuti bud s příměsi jiných káv arabica, nebo s poměrem kávy robusta.

Pražení brazilské kávy 

Vzhledem k tomu, že brazilská káva je pěstováná na poměrně nízkých místech například ve srovnání se středoamerickými kávami, kávová zrna jsou obzvláště hustá. Z tohoto důvodu se někdy praží do středně tmava. 

 

Norma kvality pro kávu v brazílii

Většina kávy pěstováné v Brazílii není špatná, ale je nepravděpodobné,že by byla považováná za prémiovou gurmánskou kávu. Ti, kteří mají rádi jemnou chuť kávy, budou mít tendenci k brazilským kávám a taky pražírny kávy používají tuto kávu,aby zmírnily chuťový profil dané směsi.

Nedávné snahy brazilské vlády se snažily změnit toto vnímání a přehodnotit Brazílii jako specializovanou kávu. Káva, která je certifikována z ekologického a spravedlivého obchodu.

Vzhledem k poměrně nízkým výškám v Brazilii je velmi zřídka k dispozici brazilská káva označováná jako SGH, (strictly High Grown),titul vyhrazený pro nejlepší kávu na světě.

 

Změny v brazilském kávovém průmyslu

Zlepšení v metodách kultivace a zpracování zelené kávy však nemusí stačit na překonání skutečnosti, že země která nemá vulkanickou půdu je méně než ideální pro pěstování kávy, stejně jako nižšší než optimální rostoucí výšky.

 

 

 

 

Nákup brazilské kávy

Zvláštní pozornost by měla být věnována koupi pouze zrnkových káv, které jsou čerstvě pražené, spíše než kávy velkých značek, které leží na skladě řady měsíců.Pražená káva by měla být spotřebováná do 3 měsíců od upražení, mletá káva do 15 min. od namletí. 

 

Brazilská kávová zrna v espresso

Pokud si objednáte espresso, nebo espresso nápoj v místní kavárně, pravděpodobně převládá káva z Brazílie často až 90% kávy espresso směsi pochází z Brazílie.

 

Přednosti kávové oblasti v Brazílii- zrnková káva

Mikroklimaty v některých oblastech Brazílie mohou produkovat některé vynikající kávy. Zejména je známo, že určité oblasti Cerrado, Matas de Minas, Mogiana a Sul de Minas pěstují vynikající kávu.

 

Bourbon Santos kávové hospodářství 

Většina bourbon Santos je pěstováná v nadmořské výšce od 2000 do 4000 stop v severní Minas Gerais, nebo v Sao Paulo. V brazílii se vyznačuje hladkými a mírnými příchutěmi, často sladkou a ořechovou.

Bourbon Santos je středně až vysokce kvalitní mokrá praná káva obvykle odesláná přes přístav Santos.

Dobrý Santos má lehké až střední tělo s nízkou kyselostí a má velmi příjemnou vůni.Nízká acidita brazilské arabiky vychází z nižššími výškami, kde vyrůstá.Středoamerické kávy jsou o něco kvalitnější vyrůstají ve větších výškách a proto produkují gurmánské kávy, jsou jasnější a mají vyšší kyselost.

 

Nejlepší brazilská značka kávy

Být největším producentem kávy na světě znamená, že Brazílie je domovem obrovského množství značek kávy. Primární zaměření této kávy je produkce kvantity a především kvality za přijatelnou cenu kávy arabica.Jstejně jako v jiných zemím i zde najdeme prémiové kávové speciality.

Většina pražíren kávy po celém světě bue mít Brazilskou kávu jako klíčovou složku do směsi, nebo jakou jednotilovou odrudu.

Ochutnejte naši brazilskou kávu, kterou pro Vás vždy čerstvě napražíme.

Pražírna kávy Coffee Mondo 

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTliZTc