Ethiopia Sidamo
Region: Sidamo
Nadmořská výška : 1900- 2200 m.n.m.
Odruda : cattura
Zpracování : přírodní proces, sušení ve stínu
Sklizeň: listopad- únor
Aroma : ovocné
Chuť: citrus ,levandule,čokoláda
Příprava : vhodné pro espresso, filtr, french press
Ethiopie Sidamo je jedna z nejznámějších arabik z Afriky .Je pěstováná vnadmořských výškách okolo 1900-2200m.n.m.Tyto kávová zrna patří k nejlepším na světe .Její jedinečná chut je vhodná také do espresso směsi.V této kávě převládá ovocná chut citrusu s nádechem květu .
Regionální informace
Jedna etiopská legenda vypráví o mladém pastýři jménem Kaldi a jeho stádu koz,a jak jednoho dne nečekaně narazili na tucet malých stromků s mnoha červenými barvami třešně. Nebyly to obyčejné třešně, protože když jeho stádo jedlo tyto třešně, oni se stály výjimečně bdělým a živým. Dokonce i Kaldi vyzkoušel třešně a byl velmi dobrý spokojený s tím, že mu dali dost energie, aby víc hlídal své kozy pečlivě celou noc. Jednoho dne Kaldi řekl mnichovi o tomto neobvyklém ovoci. Krátce nato všichni mniši jedli tyto nádherné třešně a užívali si jejich sílu doplňovat.
Mnoho lidí věří, že Etiopie je rodištěm kávy Arabica. Kávovníky rostou ve výškách 1900-2200 metrů. Hlavní plodina je od října do Prosinec. Pouze 2 % úrody vlastní vláda. Téměř polovina z obyvatelstvo pracuje na nějaké kávové farmě. Káva proto hraje velkou roli Etiopská ekonomika. 98% etiopské kávy (do které patří i naše Sidamo) je osázené malými kávovými farmami, jejichž farmy nejsou větší než hektar. To dělá,že farmáři se mohou o svou plantáž přesněji starat. To je později znatelné s vůní, kterou káva vydává ve vašem šálku. Sidamo nese název jeho původu, který leží v jižní části Etiopie a pod regionem z Yirgacheffe. Sidamo se pere stejným způsobem jako Yirgacheffe, během přípravy. Tato metoda se používá pouze pro nejlepší druhy kávy