S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

                                                                                      

při objednávce nad

1000 Kč

 

 

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 340,00 Kč (13,29 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 388,00 Kč (15,17 EUR)
skladem


čerstvě pražená káva

Neexistuje nic jako čerstvá pražená káva.

Úžasně aromatická káva, o které mluvíme, je každoročně pražena během několika hodin po přijetí objednávek v naši pražírně kávy.

Co přesně znamená
čerstvá pražená káva ?

Káva arabica

 

Je-li pražená na objednávku do jedné z našich zásilkových nebo velkoobchodních zákazníků, káva je balena během několika hodin po upražení, když se
ochladí na pokojovou teplotu. To je čerstvá pražená káva. Jednoduché. Káva arabica.

Pokud je káva určena pro obchod, pražíme většinou výběrovou kávu, méně espresso směsi čerstvé kávy každý den.

 

Věděli jste, že káva je ovoce? Konkrétněji se jedná o semeno třešně, které roste na evergreen kávy. Stejně jako u všech druhů ovoce má čerstvá káva velký vliv na její chuť. A i když nebudete moci rychle a snadno zjistit svěžest kávy jako jablko, banán nebo avokádo, je to stále jeden z nejdůležitějších faktorů kvality a chuti vašeho vaření. Káva je velmi dynamické ovoce, prochází mnoha reakcemi a změnami od doby, kdy je nejprve vysazen. Dokonce ihned po pražení se káva stále mění. V průběhu času káva začíná ztrácet svou svěžest a stává se neochvějnou.

Jak se to děje?
Káva je stejně tak dynamická ve svém praženém stavu, jako je tomu ve svých zelených a nepoškozených stavech. Z mnoha účinků, které má pražení na kávu, jedním z nejdůležitějších je vývoj aromatických a aromatických látek během procesu. Tyto směsi jsou důvodem, proč káva voní a chutná tak dobře, jak to dělají! Jak se to týká svěžesti? Dalším účinkem procesu pražení je vývoj oxidu uhličitého v kávě, který přirozeně vylučuje plyny zpražených zrn.

Káva arabica

Bezprostředně po pražení kávy začne odpadní plyn, přičemž určitá ztráta sloučeniny může být měřitelná během několika hodin. V průběhu času se více a více nebo tyto sloučeniny vyloučí a po osmi dnech u některých aromatických sloučenin dojde ke snížení až o 70%. Jak plyne čas, začínáte ztratit více a více chutí a vůní.

Jak se tomu můžete vyhnout?
Pouze nemnoho jednoduchých věcí, které vám pomohou vyhnout se pití kávu:

Koupit čerstvou kávu
V Coffee Mondo věříme, že káva je v optimální čerstvosti jen 3dny  poté, co je pražena. To je důvod, proč nikdy neprodáváme kávu na našich regálech víc než 10 dní po pražení a proč každá káva, kterou prodáváme online, je pražena a dodávána na objednávku . To je také důvod, proč nenajdete naši kávu k prodeji v obchodech s potravinami (podívejte se na datumy pražení některých sáčků a možná vás překvapí!).Káva arabica

Koupit pouze to, co potřebujete Zjistěte, jak používáte domácí kávu, a ujistěte se, že nakupujete jen kávu maximálně na měsíc. Tímto způsobem budete mít pouze čerstvou kávu, která bude vařit.

 

Čerstvost kávy je jedním z nejdůležitějších faktorů při pití chutné kávy. Postupujte podle těchto kroků a už nikdy nebudete muset vypít kávu znovu špatnou kávu.

Máte nějaké otázky? Zeptejte se některého z našich přátelských expertů na kávu nebo se přesuňte na naši Facebook stránku a rádi vám odpovíme.

 

Pražírna kávy - káva arabica

 

Vytváření skvělé kávy doma je snadnější, než si myslíte. Vše, co opravdu potřebujete, je nějaké základní vybavení a obecné pochopení toho, co skutečně ovlivňuje chuť vašeho vaření - velikost mletí , čas vaření a teploty a hlavně kvalitní zrnková káva.

Tmavé pražení vám dá úplně jiný chutný profil než střední pražení. Mixy vám dávají směs příchutí, zatímco jediný původ zvýrazní specifické chutné poznámky různých odrůd a regionů. Obvykle najdete všechny tyto informace přímo na stránkách. Klíčovým faktorem chuti kávy, který z obalu často chybí, je datum pražení.

Většina spotřebitelů kávy také přehlíží čerstvost kávy. To může být rozdíl mezi vynikajícím šálkem kávy a ten, který leží měsíce ve velkoskladech.

Odplyňování
Během praženého procesu se ve fázi vytváří plynný oxid uhličitý. Jakmile pražení skončí, uvolní se oxid uhličitý. Tento proces, nazývaný odplynění , trvá až dva týdny, proto používáme sáčky s ventilem.

V této fázi je káva typicky považována za příliš čerstvou , což je důvod, proč některé pražírny kávy většinou velké značky začnou prodávat své zrnkové kávy až několik dní poté, co byly pražené.

Není snadné přesně vědět, kdy je káva připravená na vaření, protože se mění s každým zrnkem a pražícím profilem. Tmavší nebo delší pražení mají tendenci odplyňovat rychleji než lehčí pražení. Ale okolní teplota, vlhkost, skladovací nádoby a další faktory ovlivňují odplynění.

Obecně platí, že většina pražičů vám řekne, abyste počkali  od tří dnů do týdne po pražení, než si vychutnali kávu.


Když oxid uhličitý opouští kávové zrno během odplynění, je nahrazen kyslíkem.

Tento kyslík reaguje s oleji a dalšími rozpustnými látkami - což dává kávě jedinečnou chuť - uvnitř kávy. Tento proces, jinak známý jako oxidace , způsobuje, že káva zůstává zastaralá. Okysličené oleje a rozpustné látky znamenají, že pozoruhodné příchutě nebudou tak výrazné a káva bude mít chutě nevýrazné.

Aby se kyslík nedostal do zrnkové kávy, většina pražiců balí své kávy ve vzduchotěsných pytlích. Některé instalují jednosměrné ventily CO2, které dovolují úniku oxidu uhličitému ze sáčku, ale zamezují vstup kyslíku.

To je také důvod, proč se doporučuje uložit vaši kávu arabica ve vakuově uzavřeném kontejneru s ventilem CO2, . Není-li nic jiného, ​​vzduchotěsná nádoba, jako je zední džbán, funguje dobře, ale nemusí udržet vaši kávu tak čerstvou, dokud bude vakuově uzavřený.

 

Při správném skladování kávy by měla zůstat čerstvá po dobu až šesti nebo sedmi týdnů.

Proč byste měli koupit pouze zrnkovou kávu

Mletá káva ztrácí všechny vůně a chutě již 15 minut po namletí.

 

Nejlepší způsob, jak udržet čerstvost, je koupit si kávu jako celek a namelete ji těsně před tím, než plánujete vařit.


Pokud si každý den koupíte ranní šálek z kavárny, budete pravděpodobně (i když není zaručen) dostávat čerstvou kávu, což by mohlo vysvětlit, proč káva, kterou vyrábíte doma, prostě nemá stejnou chuť.

 

Nejlepší způsob, jak zajistit, že získáváte čerstvou kávu, je koupit ji přímo z pražírny kávy a držet se těch, kteří označují sáčky s datem pražení. Když si zakoupíte kávu online z pražírny, je obvykle odeslán během několika dní od pražení. A když přijde, je obvykle připravena k použití.

Pražírna Coffee Mondo

 

 

OGQ1Nj