Zrnková káva
Chcete-li najít špičkovou chuť čerstvě pražené kávy, musíte vyvážit dva důležité faktory:
Ztráta aromatických látek
Vznik oxidu uhličitého
U většiny kávy se to stane v období po 4-14 dnech po pražení.
Káva arabica
Je známo, že pokud chcete nejlepší šálek kávy, musíte použít čerstvou zrnkovou kávu. Ale co vlastně znamená čerstvá káva? Ještě důležitější je,
jak přinášíte z vaší oblíbené kávy nejlepší příchuť?
Možná jste si všimli, že "čerstvá káva" může mít úplně jiný význam v závislosti na tom, koho se ptáte. Je to proto, že "čerstvá" často funguje jako zkratka
pro pražírny kávy, obecně to znamená, když pražíč cítí svou kávu a chutná co nejlépe. Nejvíce to není, jakmile káva vychází z pražičky kávy.
Chcete-li lépe pochopit svěžest a chuť, je důležité přemýšlet o tom, kde se tvoří příchutě kávy.
Zatímco většina charakteristických vlastností kávy závisí na tom, kde je pěstována a jak se zpracovává, zásadní je ,ale také pražení,jakým způsobem je káva
pražena. Máte-li šanci vzít vůni nepražené nebo zelené kávy, vzpomeňete si, že zelená káva nemá žádné aroma ani vůni, lze s ní cítit spíše tzv. surovost než
čerstvě praženou kávu. Teplá, hluboce sladká vůně čerstvé kávy z Vašeho kávovaru? Je to produkt řemeslného pražení. Pražení má hlavní vliv na výslednou chut
kávy. Během procesu pražení zrnková káva ztrácí hmotnost a zrna se stávají více porézní, což usnadňuje aromatickým látkám uniknout z kávy. Snadnější cítit a
užívat si pravou vůni kávy.
Káva
Vůně pražené kávy pokud to změříte, uvidíte ztrátu čerstvosti mezi několika dny, dokonce i jedním dnem .
Pražená káva
Ale ve snaze o špičkovou chuť je víc než vůně, kterou je třeba zvážit. Obrovské teplo pražení rozkládá cukry a aminokyseliny na oxid uhličitý. V prvních
dnech může nárůst CO 2 výrazně ovlivnit přípravu kávy, takže je mnohem těžší získat chutnou kávu. Káva musí odpočívat a odplyňovat, než se začne dělat
kvalitní espresso. V prvním týdnu se káva vyvíjí každý den z pohledu CO 2 je první týden poměrně dynamický, nemyslíme si, že by to káva stárla, je to spíše
upokojující čas pro uvolnění všech aromatických látek v kávě. Pro milovníky kávy, kteří vyhledávají nejvíce chuti, je třeba se zaměřit na rovnováhu odplynění
CO 2 se ztrátou důležitých aromatických látek. U tmavších pražených kávy se tato doba obvykle začíná po prvních dnech po pražení . U středně pražené kávy je
dobré počkat trochu déle, než se procesy ustálí, řekněme 5-10 dní. Je to proto, že tmavé pražené kávy jsou více pórovité než středně pražené, když tráví více
času v pražičce.
Čerstvá káva
káva špičková chuť
Je důležité zvážit, jak se vám bude líbit i vaše káva. Pro jemnější způsoby vaření, jako překapavání nebo pouze klasický turek, můžete začít používat svou
oblíbenou kávu o něco dříve. Pro kávu espresso je důležité dát kávě trochu času na odpočinek před tím, než ji vystavíte intenzivnímu, tlakovému prostředí
vaření.Něco na zvážení: velmi tmavá pražená káva bude mít oleje na povrchu zrnkové kávy. Toto vystavení kávových olejů vzduchem vede k rychlé oxidaci těchto olejů
, což může způsobit hořké chuti. Dalším dobrým důvodem není čekat na vaření vaší oblíbené tmavé pečeně.
Jestliže hledáte skutečně čerstvou kávu vybírejte pouze z lokálních pražíren.