S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

                                                                                      

při objednávce nad

1000 Kč

 

 

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 349,00 Kč (13,66 EUR)
skladem
naše cena 340,00 Kč (13,31 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 349,00 Kč (13,66 EUR)
skladem


Proč je důležité mít čerstvou kávu?

Zrnková káva
Chcete-li najít špičkovou chuť čerstvě pražené kávy, musíte vyvážit dva důležité faktory:
Ztráta aromatických látek
Vznik oxidu uhličitého
U většiny kávy se to stane v období po 4-14 dnech po pražení.

 

Káva arabica
Je známo, že pokud chcete nejlepší šálek kávy, musíte použít čerstvou zrnkovou kávu. Ale co vlastně znamená čerstvá káva? Ještě důležitější je,
jak přinášíte z vaší oblíbené kávy nejlepší příchuť?

Možná jste si všimli, že "čerstvá káva" může mít úplně jiný význam v závislosti na tom, koho se ptáte. Je to proto, že "čerstvá" často funguje jako zkratka
pro pražírny kávy, obecně to znamená, když pražíč cítí svou kávu a chutná co nejlépe. Nejvíce to není, jakmile káva vychází z pražičky kávy.
Chcete-li lépe pochopit svěžest a chuť, je důležité přemýšlet o tom, kde se tvoří příchutě kávy.

Zatímco většina charakteristických vlastností kávy závisí na tom, kde je pěstována a jak se zpracovává, zásadní je ,ale také pražení,jakým způsobem je káva
pražena. Máte-li šanci vzít vůni nepražené nebo zelené kávy, vzpomeňete si, že zelená káva nemá žádné aroma ani vůni, lze s ní cítit spíše tzv. surovost než
čerstvě praženou kávu. Teplá, hluboce sladká vůně čerstvé kávy z Vašeho kávovaru? Je to produkt řemeslného pražení. Pražení má hlavní vliv na výslednou chut
kávy. Během procesu pražení zrnková káva ztrácí hmotnost a zrna se stávají více porézní, což usnadňuje aromatickým látkám uniknout z kávy. Snadnější cítit a
užívat si pravou vůni kávy.

Káva

Vůně pražené kávy pokud to změříte, uvidíte ztrátu čerstvosti mezi několika dny, dokonce i jedním dnem .

Pražená káva

Ale ve snaze o špičkovou chuť je víc než vůně, kterou je třeba zvážit. Obrovské teplo pražení rozkládá cukry a aminokyseliny na oxid uhličitý. V prvních
dnech může nárůst CO 2 výrazně ovlivnit přípravu kávy, takže je mnohem těžší získat chutnou kávu. Káva musí odpočívat a odplyňovat, než se začne dělat
kvalitní espresso. V prvním týdnu se káva vyvíjí každý den z pohledu CO 2 je první týden poměrně dynamický, nemyslíme si, že by to káva stárla, je to spíše
upokojující čas pro uvolnění všech aromatických látek v kávě. Pro milovníky kávy, kteří vyhledávají nejvíce chuti, je třeba se zaměřit na rovnováhu odplynění
CO 2 se ztrátou důležitých aromatických látek. U tmavších pražených kávy se tato doba obvykle začíná po prvních dnech po pražení . U středně pražené kávy je
dobré počkat trochu déle, než se procesy ustálí, řekněme 5-10 dní. Je to proto, že tmavé pražené kávy jsou více pórovité než středně pražené, když tráví více
času v pražičce.

Čerstvá káva
káva špičková chuť

 

Je důležité zvážit, jak se vám bude líbit i vaše káva. Pro jemnější způsoby vaření, jako překapavání nebo pouze klasický turek, můžete začít používat svou
oblíbenou kávu o něco dříve. Pro kávu espresso je důležité dát kávě trochu času na odpočinek před tím, než ji vystavíte intenzivnímu, tlakovému prostředí
vaření.Něco na zvážení: velmi tmavá pražená káva bude mít oleje na povrchu zrnkové kávy. Toto vystavení kávových olejů vzduchem vede k rychlé oxidaci těchto olejů
, což může způsobit hořké chuti. Dalším dobrým důvodem není čekat na vaření vaší oblíbené tmavé pečeně.

Jestliže hledáte skutečně čerstvou kávu vybírejte pouze z lokálních pražíren.

 

NmU0YjFh