Když představujeme kávy nejvyšší kvality, je zároveň také nutné dodat jak kávu správně upražit aby jsme dostali tu nejlepší chut,která se v kávě nachází.
Jsme přesvědčeni, že pražení kávy je jednečná dovednost,která se získává mnoho měsíců,než pražič správně pozná proces pražení kávy ,jaké procesy v kávě probíhají, jak zrnková káva mění barvu a jaký stupeň pražení vyžaduje jednotlivý druh kávy.
Schopnost pražení je mnohem více, než dosažení určitého barevného odstínu. Způsob jakým je cirkulace vzduchu a telpo aplikováno významně ovlivní smyslové vnímání chuti v kávě - to je to co řídí naše parametry pro pražení. Jakmile je tento profil definován, je jen na pražiči a jeho zkušenostech aby pro Vás upražil jedničnou kávu.
Naše pražírna kávy spolupracuje s mnoha dodavateli kávy u různých části světa. Nakupujeme zrnkovou kávu různých odrud ,pěstování v rozdílných nadmořských výškách s různou hustotou bobů, které jsou následně zpracovány různými technikami zpracování po sklizni.
Všechny naše kávy jsou ručně praženy a sám pražič vytváří vyjímečnou chut každé odrudy kávy. Každé pražení může být definováno do tři fázi. Každá fáze pražení ovlivňuje chut různými způsoby.
První fáze sušení - zrnková káva
káva v první fázi pražení prochází procesem sušení, jelikož má vlhkost okolo 12% které se musí prvně zbavit. Tento proces je nejnáročnější na energie,kdy pražíči stroj dává veškerou energii do vysušení kávy.
Druhá fáze
nyní přichází na řadu samotné pražení kávy,snižuje se teplota pražení a dochází ke změně barvy kávy a nastává první praskání . Čím má káva větší hustotu bobů tím je potřeba upravit pražící profil a přidat teplotu.
Třetí fáze
káva již získává výslednou barvu dochází k druhému praskání bobů,snižuje se teplota pražení.
Pro dokonale praženou kávu zrnka kávy změní svůj vzhled, při praskání dochází k praskání bobů ,podobně jako u popcornu nárustem tlaku vytvořeným z vodní páry, která narušuje buněčnou struktůru kávových zrn a umožnuje dostat se přirozeně vyskytujícím olejům na povrch. Tato fáze pražení kávy vede k vytvoření ovocných tonu. Při první fázi pražení na velmi vysokou teplotu můžeme tyto chutě zničit.
Po upražení kávy je káva vysypáná do chladícího bubnu, aby byla co nejrychleji vychlazena. A zastavily se již v ní všechny procesy pražení. Poté kávu můžeme nechat nějakou chvili odstát a můžeme přejít k balení kávy,aby se dostala k zákazníkovy vždy čerstvá káva. Kažná pražírna kávy se specializuje na různé druhy kávy, ale nejpopulárnější bude určitě káva arabica.
Káva je specifický nápoj, tak pro bychom si měli vždy vychutnat čerstvě praženou kávu. Nemělo vy se také zapomínat, že káva arabica by měla být po namletí uděláná do 15 min. poté již z ní začnou vyprchat ty nejlepší chutě a začne tzv. zvětávat.