Francouzská pražená káva - zrnková káva
Francouzská pražená káva je populární styl pražení, který si oblíbílo mnoho lidí. Tato tmavá pražená káva má kouřovou sladkost a často může mít spálenou chuť. To způsobilo, že některá pražírna kávy se na něj odkazovaly jako na "spálenou" kávu.
Jak se však francouzské káva srovná s jinými kávovými zrny? Pokud hledáte něco trochu lehčího nebo tmavšího, jaký styl byste si měli vybrat? Podívejme se na tuto oblíbenou praženou kávu a zjistíme, v čem vyniká.
Co je francouzská pražená káva?
Francouzská pražená káva je jednou z mnoha druhů tmavě pražení káv. To bylo populární po celé Evropě kolem přelomu 19. století.
Někdy je francouzská pražená káva také (barevně) označována jako turecká káva, (nesprávně) jako pečená Espresso nebo (zjednodušená) jako tmavá pečeně.
Francouzská káva je považována za dušení kávu. Toto je kategorie tmavě pražené kávy, vyznačující se tím, intenzivní a kouřově sladkou chuťí, spolu s tenkým tělem a pocitem silné kávy.
Ve srovnání s lehčími praženými kávami (např. Středně pražená káva ve Vídni, známá z karamelových tónů nebo skořicová lehká pražená káva, která je vysoce kyselá), francouzská káva je mnohem méně kyselá a velmi silná.
Často má na sobě spálené, dřevěné tělo.
Velmi tmavé pražení jako francouzské kávy úplně překonávají chuť a aroma nuance samotných kávových bobů. Tím je téměř nemožné ochutnat většinu původu nebo kávové odrůdy fazolí.
Shrneme-li, profil francouzské pečené kávy je:
Intenzivní a sailá chut
Velmi tmavé (téměř spálené, často kouřové, někdy jako dřevěné uhlí)
Trochu sladké
Mnohem méně kyselé než střední pražení
Tenký v těle, s vodnatějším ústy než nějaké kávy
Jak je francouzská pečená káva pražená?
Během procesu pražení dosahuje vnitřní teplota kávových zrn obrovský 464 F (240 C).
Vzhledem k tomu, že se kávové zrna stávájí tmavšími, barva kávových zrn se ztmavne a na povrchu se objeví více kávových olejů. V souladu s těmito vlastnostmi jsou francouzské zrnkové kávy velmi tmavě hnědé a třpytivé s olejem.
Francouzská zrnková káva jsou také na konci toho, co se říká "druhé prasknutí. To znamená, že jsou praženy tak intenzivně, že při pečení dělají dva praskání.
Jedna prasklina pochází z uvolňování páry.
Další prasknutí se stane, když se buněčné stěny rozpadnou a uvolní oleje na povrch fazolí.
Ve většině pražení kávová zrna pouze jednou prasknou.
Má tato káva více kofeinu?
Mnoho lidí věří, že tmavě pražená káva má více kofeinu oproti středně pražené kávě. Ve skutečnosti je opak pravdou.
Čím déle je zrnková káva pražena, tím více molekul kofeinu je vypáleno. To znamená, že pokud chcete omezit příjem kofeinu, francouzská káva je perfektní volbou.
Je francouzská káva dobré kvality ?
Vzhledem k tomu, že je těžké zjistit, jaké jsou původní zrnkové kávy před pražením, mnoho pražíren kávy používá kvalitní než výjimečné fazole pro výrobu svých francouzských káv. Místo toho mají tendenci soustředit se na kvalitu pražení kávy samotné.
Pokud je čerstvá káva to, co je pro vás důležité a máte rádi francouzské tmavé kávy, pak je to jistě správná volba,také tmavší kávy můžou mít vyjímečnou chut. Ale základem je čerstvě pražená káva. Káva arabica
Mnoho lidí považuje francouzskou praženou kávu za téměř spálenou, přesto za velmi příjemnou (například grilované maso nebo tmavý opečený chléb). Nicméně, někteří fanoušci kávy kteří upřednostňují chuť samotných fazolí, prostě považují za spálenou.
Každá pražírna kávy Vám jistě vždy nabídne čerstvé kávy.