S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

při objednávce nad

1000 Kč

 

 


Proč se káva praží

Proč pražíme?

 

Pražení kávy přináší aroma a chuť, která je uzamčena uvnitř zelených kávových zrn. Zrna jsou uloženy v zelených stavech, ve kterých mohou být uchovány bez ztráty kvality nebo chuti při správné skladování. Zelená káva nemá žádnou z charakteristik pražených zrn – káva je tvrdá a houbovitá na kousnutí a voní trávou.

 

Pražení způsobuje, chemické změny, které nastávají, protože zrna jsou rychle přivedeny k velmi vysokým teplotám. Když dosáhnou vrcholu pražení, rychle se ochlazují, aby proces zastavili. Pražená káva již voní jako káva a váží méně, protože se zbavily vlhkosti. A nyní již je připravena k použití.

 

Káva by se měla spotřebovat do 3 měsíců od upražení aby si uchovala čerstvost.

 

 

 

Pražení je umění i věda

 

Trvá několik měsíců tréninku, aby pražič našel u každé kávy ten správný pražící profil a dostal vyváženou chut každého druhu kávy. Rozdíl mezi perfektně praženou kávou a zničenou dávkou může být pár sekund.

 

Víte jakou kávu kupujete

 

Většina kávy má specializovaná jména pro své oblíbené stupně pražení a existuje velmi málo průmyslových standardizací. To může způsobit určitý zmatek, když kupujete, ale obecně se třídí do jedné ze čtyř barevných kategorií - lehké, střední, středně tmavé a tmavé.

 

Mnozí spotřebitelé předpokládají, že silná a bohatá chuť tmavších zrn naznačuje vyšší úroveň kofeinu, ale pravdou je, že už střední pražení má vyšší množství kofeinu oproti tmavému.

 

Dokonalá pražení je vždy volbou, která je někdy ovlivněna národní preferencí nebo zeměpisnou polohou. Ve čtyřech kategoriích barev je pravděpodobné, že najdeme společné společné stupně pražení , jak je uvedeno níže. Je to dobrý nápad se zeptat jak je daná káva pražená než si koupíte.

 

Světlé pražení

 

Toto pražení se obecně upřednostňuje u mírnějších odrůd kávy. Na povrchu těchto bobů nebude žádný olej, protože nejsou praženy dostatečně dlouho, aby se oleje prolomily na povrch.

 

Střední pražení

 

Tato pražení má středně hnědou barvu se silnější chutí s nemastným povrchem. Tato káva se často nazývá jako American roast ,protože se nejvíce používá v USA.

 

Tmavé pražení

 

Tato pražení vytváří lesklé černé zrna s mastným povrchem a výraznou hořkostí. Čím tmavší je káva, tím méně kyselosti se objeví v kávovém nápoji. Tmavé pražené kávy se také rozlišují od mírně tmavé až po výrazně tmavé čož může někdy být už také spálená káva.

Nejdůležítější,ale je aby byla káva čerstvá a namletá těsně před použitím tudíš kupovat zrnkovou kávu.

 

 

NWVmNDVlZ