S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

při objednávce nad

1000 Kč

 

 


zrnková káva

Instantní či zrnková káva?

Zatímco někteří považují pití kávy za zlozvyk, jiní mluví o nepopiratelných zdravotních benefitech, které se spojují s její pravidelnou konzumací. Kdo má pravdu?

V souvislosti s kávou se nejčastěji hovoří o kofeinu. Ten patří mezi nejčastěji používané stimulanty kvůli své schopnosti potlačit únavu a zvýšit bdělost. Je však třeba dávat velký pozor na dávkování. Lidé, kteří to s kávou přehánějí, velmi dobře znají nepříjemné následky nejčastěji projevované bušením srdce, zvýšeným krevním tlakem, žaludečními bolestmi, pálením žáhy či nespavostí.

Maximální denní dávka kofeinu je pro zdravého člověka v rozmezí 300-400 mg, což v závislosti na typu připravené pražené kávy představuje přibližně 3-6 šálků. Je totiž rozdíl, zda preferujete instantní nebo spíše klasickou kávu. Jedna šálek oblíbené instantní kávy například obsahuje pouze 50-60 mg kofeinu, přičemž běžná pomletá zrnková káva připravena jako presso v sobě skrývá až 90-150 mg. Pokud je vaše pití kávy „v normě“, nemusíte se bát negativních následků. Právě naopak, výzkumy naznačují, že jde o černý poklad pro naše zdraví.Základem je nákup pražené kávy nejlépe z pražírny kávy.

Káva jako psychická i fyzická vzpruha

To, že káva je vnímána zejména jako životabudič, není žádnou novinkou. Většina lidí ji pije právě kvůli tomu, aby se ráno rychleji nastartovala nebo aby povzbudila své mentální schopnosti, když to nejvíce potřebuje. Kofein obsažený v kávě má ​​rychlý nástup účinku, ale ten vydrží jen přibližně 30-45 minut, pak po této době začne postupně klesat. Když se napijete kávy, kofein se ihned dostává do krevního oběhu, odkud okamžitě putuje do mozku. Studie říkají, že povzbuzuje náladu, zlepšuje paměť, zvyšuje energetickou hladinu a tím i bdělost, vylepšuje reakční časy a kognitivní schopnost

Instantní či zrnková káva údajně působí jako prevence diabetu typu B

Cukrovka typu B je považována za jednu z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění současnosti, které ovlivňuje život více než 300 milionů lidí na celém světě. Spojuje se se zvyšováním hladiny cukru v krvi v důsledku rezistence na inzulín či neschopnosti inzulín vylučovat. Výzkumy naznačují, že lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mají výrazně nižší riziko (o 23-50%), že se u nich toto onemocnění vyvine. Podle rozsáhlé studie, která zahrnovala výsledky z několika výzkumů s téměř půl milionem lidí, každý šálek kávy denně snižuje riziko cukrovky o 7%.

Alzheimer a Parkinson? Pokud pravidelně pijete kávu, prý se nemáte čeho bát

Alzheimer je jedním z nejčastějších neurodegenerativních onemocnění, které může vést k stařecké demenci, přičemž ohrožuje zejména lidí starších 65 let. V současnosti neexistuje lék na Alzheimerovu chorobu, lékaři proto upozorňují zejména na účinnou prevenci. Ta zahrnuje především zdravou stravu a dostatek pohybu, ale zdá se, že stejně účinně pomáhá i pití kávy arabica. 

Parkinsonova nemoc je způsobena postupným odumíráním neuronů produkujících dopamin v mozku a hned po Alzheimer představuje druhé nejrozšířenější neurodegenerativní onemocnění. Už 1 šálek kávy denně údajně snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby až o polovinu, a to díky adenosinu. Kofein však také pomáhá snižovat projevy již vzniklého onemocnění, jako je strnulost a třes.

A v neposlední řadě … antioxidanty

Ve více výzkumech se potvrdilo, že káva obsahuje velké množství antioxidantů, které je dokonce větší než v některých druzích ovoce a zeleniny, červené víno nebo zelený čaj. Nejnovější výzkumy z Harvardovy univerzity říkají, že antioxidanty v kávě dokáží bojovat proti některých druhům rakoviny. Už 2 šálky denně prý snižují riziko vzniku rakoviny děložního čípku až o 7 %, přičemž s každou další se toto procento zvyšuje.

Pozitivní zprávy se týkají i těch, kteří dávají přednost bezkofeinové kávě – zdá se totiž, že stejné protirakovinné účinky má i káva zbavená kofeinu. Je to způsobeno zejména tím, že vysoký obsah antioxidantů má pro naše zdraví daleko větší význam než kofein.

Pokud jste právě teď dostali chuť na instantní, bezkofeinovou či čerstvě umletou zrnkovou kávu, klidně si ji dejte. Děláte pro sebe mnohem víc než jen to, že povzbudíte svůj mozek k lepším psychickým výkonům.

 

 

YmJmNmEwZ